Административен съд – Смолян проведе информационна кампания

12 Май 2016, 706 прочита

За четвърта поредна година Административен съд - Смолян отвoри врати за граждани, медии и институции в рамките на информационната кампания "Ден на отворените врати". Инициативата се осъществява с цел популяризиране дейността на съда и повишаване правната култура на гражданите.
Областният управител Недялко Славов уважи инициативата, като поздрави представителите на съдебната власт за добрата и полезна за гражданите идея. „Приветствам всяко действие на която и да е институция, независимо коя власт представлява, към това да става по-достъпна, по-отворена, да повишава информираността на гражданите за това как тя функционира, като по този начин повишава и доверието към институциите. Това е основна линия и на моето поведение, и в дейността на администрацията, която представлявам, и се радвам, че подобен подход има и съдебната власт. В ежедневието си често се натъквам на факта, че гражданите не са информирани за това как функционират институциите, затова какви задължения имат. Това понякога създава нереалистични очаквания и съответно недоверие.” Славов отбеляза, че се радва да види толкова много хора в препълнената зала, сред които много ученици.”Изключително щастлив ще бъда ако някои от младежите в тази зала бъдат следващите поколения магистрати тук, в нашата област.”
За първи път "Денят на отворените врати" се проведе съвместно с всички органи на съдебната власт в Съдебната палата /съдилища и прокуратури/. Съдии, адвокати, прокурори представиха същността и дейността на Административен съд - Смолян, неговите правомощия и задължения. Ученици от ПГИ "Карл Маркс" - Смолян проведоха симулативен съдебен процес по действителен случай.

Изтегли СНИМКИ>