Недялко Славов: „Нека извисяваме заедно българския национален дух, за да го има българското, докато свят светува!”

15 Май 2016, 662 прочита

Областният управител Недялко Славов беше официален гост на юбилейното тържество-концерт, което бе кулминацията на честванията по повод 150-годишнината на НЧ „Кирил Маджаров – 1866” в кв.Устово. Водещ, режисьор и сценарист на мероприятието беше заместник-областният управител Андриян Петров.
Славов поздрави читалищните дейци, председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов, председателя на НЧ „Кирил Маджаров – 1866” доц.Христо Гиневски, народните представители д-р Даниела Дариткова и Петър Кадиев, кмета на община Смолян Николай Мелемов, всички граждани и гости на тържеството. „Създаването на първото читалище е събитие за Средните Родопи с огромно историческо значение. То показва, че след столетията подтисничество, българщината е запазена, съхранена, запазена е българската национална идентичност. Читалищата в Родопите и сега се радва на завидна репутация, като център на различни прояви и събития, като център на духовността и българската култура. Ние, Родопчани се славим със неповторим фолклор, с уникален бит и традиции. Те в голяма степен са съхранени, благодарение на всички будители, читалищни дейци, които яростно са защитавали българщината през годините. И сега, когато нашия регион привлича много гости, те са възхитени от магията на родопската песен, от запазената родова памет, от силната любов на родопчанина към всичко родно.
Една от главните причини събития като Роженския събор, фолклорните празници по населените места да привличат толкоз много хора е атрактивната им културна програма, а в основата на нейната реализация са именно самодейците и всички читалищни дейци.” Като се обърна към читалищните дейци, Славов допълни: „Затова искам най-напред да Ви благодаря за Вашата активна обществена дейност, за Вашия стремеж да съхранявате българското, да пазите непокътната нашата идентичност. Делото Ви днес е съизмеримо с делото на основателите на читалището, защото в тези трудни и противоречиви времена е голямо предизвикалество запазването на българския национален идеал.”, след което областният управител Недялко Славов честити юбилея на читалищните дейци и им пожела здраве, ентусиазъм, много творчески идеи, много изяви, аплодисменти и успехи в благородното читалищно дело. „Нека извисяваме заедно българския национален дух, за да го има българското, докато свят светува!”
НЧ „Кирил Маджаров” отбеляза своя 150-годишен юбилей с богата програма, включваща концерти, изложби, спектакли, научна конференция и кулминационно тържество-концерт. Читалището е първото в Средните Родопи, основано през 1866 година от възрожденеца Димитър Македонски. Първата сграда на читалището е построена с помощта на хората от цялото селище. През далечната 1938 година първите самодейци от народния хор в Устово пеят шест родопски песни за първи път в ефира на тогавашното „Радио София”. НЧ „Кирил Маджаров” е било и продължава да бъде център на родопската култура и творчество. Доцент д-р Христо Гиневски, който е председател на културната институция повече от 20 години, е събрал историята на читалището в книга по повод юбилея.

Изтегли СНИМКИ>