ПОЗДРАВЛЕНИЕ

20 Май 2016, 599 прочита

УВАЖАЕМИ ПРОСВЕТНИ ДЕЙЦИ,
СКЪПИ ГРАЖДАНИ НА ОБЛАСТ СМОЛЯН,

Щастлив съм да ви поздравя по случай 24-ти май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост!
На този ден отбелязваме, както Националният празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Светите братя Кирил и Методий, така и българщината, защото писмеността е съхранила историята, културата и бита на нашия народ през вековете. Глаголицата е основа за духовното израстване и развитието на образованието, нещо повече – общият език е допринесъл за сплотяването на прабългари, славяни и траки в един народ, укрепването и утвърждаването на България. Спасявайки делото на Солунските братя, България спечелва уважението и признателността не само на славянските народи, а и на целия свят.
В условията, в които живеем днес, когато светът е глобален, дистанцията между народите и техните езици се скъсява все по-лесно, нека не забравяме езика на нашите деди, нека не позволяваме българската просвета, култура и славянската писменост да бъдат изместени и пренебрегвани! Глаголицата е символ на величието на българския народ, тя е богатство, тя е просветление и докато българите я използват, независимо в коя част на света се намират, България ще я има и българското ще пребъде!
Бъдете здрави, ценете образованието, учете езици – те са прозорец към света, но преди всичко учете, говорете, пишете, съхранявайте славянската писменост, българския език и култура, защото те ни определят и правят значими като народ и държава!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

С уважение,
НЕДЯЛКО СЛАВОВ,
Областен управител на област Смолян