Областният управител свика кметове и представители на институции във връзка с увеличаването на риска от горски пожари през летния период

31 Юли 2008, 2272 прочита

Областният управител д-р Петър Фиданов свика кметове и представители на институции във връзка с увеличаването на риска от горски пожари през летния период. Целта на срещата, която се проведе вчера, бе да бъде постигната по-добра координация и организация за недопускане на пожари и повишаване на противопожарната готовност.
По време на заседанието кметове и представители на институции информираха за взетите превантивни мерки за предотвратяването на горски пожари. Дискутирани бяха и въпросите за доброволните формирования, оборудването на противопожарните депа и възможностите за назначаване на пожаронаблюдатели.
Според дадената от кметовете информация от всички общини в областта най-добре подготвени за огнено бедствие са Смолян и Чепеларе - общините, които миналата година пострадаха най-много от горски пожари, изпепелили близо 4 000 дка гора. Все още в някои общини предстои изграждането на доброволните формирования. Областният управител заостри вниманието на присъстващите, че не бива да се чака да стане пожар, за да се изпълнят всички превантивни мероприятия и необходими мерки.
В момента общините и държавните институции имат готовност и възможности за действия при евентуален горски пожар и вземат мерки за недопускане на пожари, обобщи областният управител в края на срещата. Необходимо е общественото съзнание непрекъснато да бъде насочвано към превантивните мерки и готовност за ситуация на пожар, а институциите да работят за по-добра координация и взаимодействие, каза още той.Невелина Караасенова
Ст. експерт “Връзки с обществеността”
30.07.2007г.