Недялко Славов: „Образованието, културата, патриотичните ценности са това, което ще ни съхрани като народ, като държава”

13 Септември 2016, 532 прочита

Областният управител Недялко Славов приветства директорите на училища в региона на проведената днес работна среща под наслов „Регионален профил и предизвикателства през учебната 2016/2017 година”, организирана от Регионално управление на образованието-Смолян.
Славов изказа своите благодарности към учителите и експертите от РУО-Смолян: „Всички вие дадохте достатъчно основания за образованието в област Смолян да се говори с респект, с уважение и считам, че това е най-голямото удовлетворение и за вас, както и е повод за гордост на всички ни.” Областният управител ги поздрави с добрите резултати на зрелостните изпити, които затвърждават водещата позиция на региона, както и за това, че ученик от Смолян е носител на отличието „Национална диплома” и училища от Смолянска област са неизменно в списъка с елитни училища на страната.
Относно законовите промени в образователната система, Славов отбеляза: „Предизвикателствата не са по-малко от миналата година, напротив – увеличават се, и главно произтичат от това, че ще работим в условията на нов закон в училищното и предучилищното образование. Ще срещнем много трудности, но аз смятам, че усилията си заслужават. Считам, че новият закон ще даде възможност да издигне в още по-голяма степен качеството на образованието. Приветствам това, че чрез обществените съвети се въвлича широко гражданско участие. Хубаво е, че в новия закон се предвижда по-голяма автономия на училищата, което ще даде достатъчно свобода да разгърнете идеите и амбициите си, както и вижданията си как да се постигне по-добро качество на образованието.” Във връзка с това той посъветва директорите и учителите да търсят местната власт, РУО-Смолян, гражданско участие, родителите, като съмишленици за реализиране на идеите си.
„Когато говорим за независимост, ще повторя нещо, което и миналата година подчертах. Тотално разграничаване амбицията на политически партии да влизат в училищата, ще бъда безкомпромисен при случаи, в които политически партии се намесват в училище. Да браним светския характер на училището. По този начин ще затвърдим авторитета на училището като независима институция, в която хората имат доверие.
Основното предизвикателство пред нас е свързано с негативните демографски тенденции, които в най-сериозна степен се отразяват на училищната мрежа.”, отбеляза областният управител, като потвърди позицията си: „Аз не съм привърженик на закриване на училища и резултатите показват, че дори и в малките населени места, където съществуват защитените училища, постигаме добро качество на образованието и аз съм ревностен защитник на всяко едно учебно заведение на територията на областта.”
Славов изрази своето задоволство, че напоследък се говори за образованието и културата, като приоритет, което е признак на зрялост. „Радвам се, че хората започват да осъзнават, че образованието, културата, патриотичните ценности са това, което ще ни съхрани като народ, като държава в тези размирни времена. В тази връзка, вие имате ролята на мисионери и аз съм сигурен, че осъзнавате тази огромна отговорност - да възпитавате не само добри ученици, да възпитавате хора с аналитично и критично мислене, хора с ценности, хора, които носят патриотичния дух в себе си.” В заключение областният управител пожела успешна и ползотворна нова учебна година, наситена с положителни емоции и удовлетворения.
Началникът на РУО-Смолян Иван Муцевски също приветства всички присъстващи. Той изказа своите благодарности към областния управител Недялко Славов и заместниците му Андриян Петров и Тодор Бозуков за отговорното и загрижено отношение към образованието в региона и ползотворното сътрудничество. „Смисълът на нашата работа и добрите резултати е в подкрепа на вашите добри резултати, за които ви благодарим. Защото тази инфраструктура, която се променя, достъпността и отвореността на областта е за нашите деца и с надеждата те да останат тук.”, отбеляза Муцевски, като изрази своята увереност, че и за напред институциите ще си сътрудничат успешно.

Изтегли СНИМКИ>