Стартира програмата „Часове по демокрация” на немски език в ПГПЧЕ „Иван Вазов”

10 Октомври 2016, 561 прочита

Областният управител Недялко Славов, кметът на община Смолян Николай Мелемов и председателят на Общински съвет-Смолян Славка Каменова поздравиха вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, която тържествено откри днес програмата „Часове по демокрация” на немски език.
„Радвам се, че тази инициатива се провежда в Смолян. Причините за това са две – добрата воля на организаторите и вицепрезидента г-жа Попова, както и желанието на смолянските ученици и учители да се включат в тези семинари.”, коментира по повод събитието областният управител Недялко Славов.
„Думата демокрация възпламеняваше българския народ в началото на 90-те години на миналия век. Заради демокрацията хората излизаха, мръзнеха, протестираха. Но като че ли се поумориха…Но и осъзнаха, че демокрацията е в нас самите, осъзнаха, че демокрацията не е само права, но и много отговорности. Демокрацията е преди всичко уважение към ближния независимо, че понякога е на различно мнение.
Радвам се, че смолянските ученици ще могат да се докоснат до уроците по демокрация и така да формират себе си не само като добре образовани, но и като можещи, мислещи и изискващи личности, достойни да поемат управлението на страната в бъдеще, градейки нейния прогрес и просперитет, като съвременна европейска държава.”, завърши коментара си Славов, като пожела успех.
Програмата „Часове по демокрация“ е съвместен проект на вицепрезидента с Германската фондация за международно правно сътрудничество ИРЦ, а курсът успешно вече е провеждан в четири български училища с преподаване на немски език – в Ловеч, Благоевград, София и Пазарджик. От днес до 13 октомври, благодарение на подкрепа от община Смолян, той ще се проведе и в ПГПЧЕ „Иван Вазов”. Занятията ще протекат в рамките на четири дни с продължителност 90 минути на група. Курсът е на немски език и в него ще се обучават ученици от X и XI клас на гимназията. Лектор е госпожа Улрике Шулц, университетски доцент от Ферн Университет, водила вече този курс в провинция Северен Рейн Вестфалия.
В програмата са заложени теми като: основи на правото и правовата държава; правата на човека, правата на дeцата и конституционните права на гражданите; право на Европейския съюз, институции; възможности за участие в демократичния процес и други.
На тържественото откриване приветствия отправиха вицепрезидентът Маргарита Попова, доцент Улрике Шулц, Кремена Ерман – консултант за сътрудничество с фондацията, Надежда Горанова – директор на ПГПЧЕ „Иван Вазов”-гр.Смолян. Присъстваха началникът на кабинета на вицепрезидента - Маринела Радева, г-н Распопов и други членове от екипа на вицепрезидента, Момчил Николов – секретар на община Смолян, експерти от РУО-Смолян, преподаватели и ученици, журналисти.
Възпитаници на ПГПЧЕ „Иван Вазов”-гр.Смолян поздравиха гостите с народни танци и родопска гайда.

Изтегли СНИМКИ>