Смолян отбеляза 104-та годишнина от Освобождението си

21 Октомври 2016, 492 прочита

Областният управител Недялко Славов почете паметта и се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за Освобождението на Смолянския край, пред паметник-костницата на връх Средногорец и пред паметника на полковник Владимир Серафимов в гр.Смолян.
На тържествената проверка-заря, посветена на 104 години от Освобождението на Родопите, областният управител поздрави кмета на община Смолян Николай Мелемов, почетните граждани, бригадни генерали, сержантите и войниците от Българската армия, Негово високопреподобие Архимандрит Висарион и отците от Българската православна църква, обществениците, жителите и гостите на града. „Чест е за мен, като представител на Българското правителство, да ви приветствам по случай празника на Смолян и да отправя своите най-сърдечни пожелания за здраве, лично щастие, просперитет и благоденствие към всички вас!
След Берлинския конгрес от 1878 г. Смолянският край остава под турско владичество, но не и българският дух на родопчанина. Свободата е извоювана през 1912 г. от 21-и Средногорски полк, командван от полковник Владимир Серафимов. Но за нея са се борили поколения българи от Смолян, Райково, Устово и околните села в продължение на векове. Чуждото подтисничество не е сломило чувството за национална принадлежност, народните вярвания, бит и култура са били пазени и предавани от родители на деца. Взаимната подкрепа, единението, чувството за общност са съхранили вярата и са поддържали стремежа за присъединяване към България жив, тлееш, чакащ да се разгори в подходящия момент. И моментът назрява с Второто решително настъпление на 19, 20 и 21 октомври 1912 г. на 21-и Средногорски полк, командван от полковник Владимир Серафимов – решителните битки, довели до така жадуваното Освобождение и присъединяването на Смолянския край към България.
Днес, 104 години след Освобождението си, Смолян е един съвременен европейски град. В резултат на градивната и отговорна работа на поколения наред, Смолян е град с обновена градската среда, с новоизградени и рехабилитирани улици, градски градинки, детски площадки, спортни съоръжения, културния календар на общината – обогатен и наситен с много мероприятия. Всички тези условия предразполагат за по-пълноценен живот на всички смолянчани.
21-ви октомври е ден, който поражда чувство на гордост у всеки смолянчанин, ден, в който отдаваме почит и признателност към героизма и саможертвата на предците ни, но това е и ден за равносметка. Свободата е непреходна ценност и ако преди 104 години е била извоювана на бойното поле, то наш е дългът да я съхраняваме и да я защитаваме чрез средствата на демокрацията и според европейските ценности и националните традиции. Свободата е право, но тя е и задължения, и отговорности – това трябва да осъзнае всеки от нас и да предприемаме действия само на базата на обмислени решения, с отговорно гражданско поведение.
България – това сме всички ние и само от нас зависи бъдещето на региона и страната ни! Нека бъдем отговорни и достойни наследници на героите, дали живота си за родината ни, нека бъдем единни в постигането на просперитет, така както предците ни са били единни в преследването на националните идеали и Освобождението!”
В заключение областният управител Недялко Славов пожела: „Бъдете здрави и благословени, обичайте Смолян, Родопите и България! Честит празник!” След което поднесе на кмета на община Смолян Николай Мелемов поздравителен адрес от Министър-председателя на Република България Бойко Борисов.
Тържествената заря беше кулминацията на празничната програма, посветена на 104-годишнината от Освобождението на града и празника на Смолян.

Изтегли СНИМКИ ОТ ВРЪХ СРЕДНОГОРЕЦ>

Изтегли СНИМКИ ОТ ПОДНАСЯНЕТО НА ВЕНЦИ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ПОЛКОВНИК СЕРАФИМОВ>

Изтегли СНИМКИ ОТ ТЪРЖЕСТВЕНАТА ЗАРЯ>