Недялко Славов: „Аз съм истински щастлив, когато се инвестира в детски градини, в училища – това е една значителна инвестиция в бъдещето.”

10 Ноември 2016, 312 прочита

Заместник-министърът на енергетиката Николай Николов връчи днес на кмета на община Смолян Николай Мелемов ваучер на стойност 174 218 лв. Средствата се предоставят по схема „Мерки за енергийна ефективност” към Норвежката програма след одобрен допълнителен проект на община Смолян . Те ще бъдат използвани за монтаж на соларни инсталации на три детски градини в Смолян - № 2 „Синчец“, № 6 „Зорница“ и № 8 „Веселушко“.
Ваучерът беше връчен на градоначалника официално в детска градина „Родопчанче”, кв.Райково, в която заедно с още една учебна сграда се изпълнява проект „Прилагане на мерки за енергийна ефективност и възобновяема енергия”. В детската градина горивната база и отоплителна инсталация са подменени и се инсталира соларна система за БГВ.
Заместник-министърът Николай Николов, областният управител Недялко Славов и кметът Николай Мелемов бяха посрещнати с пита и празнична програма, представена от децата на ОДЗ „Родопчанче”.
Славов изказа благодарност към Министерството на енергетиката за подкрепата, която оказва в образователната инфраструктура. „Всички вие сте свидетели, през тези две години какво успяхме да направим по отношение на всякакъв вид инфраструктура. Аз съм истински щастлив, когато се инвестира в детски градини, в училища, в които нашите деца прекарват по-голямата част от времето. В крайна сметка това е една значителна инвестиция в бъдещето. Особено благодарен съм за това, че Министерството на енергетиката гледа приоритетно на нашия регион, осъзнавайки, че тук, в планината, отоплителният сезон е най-дълъг. И от тази гледна точка това е една разумна и ефективна инвестиция.” В заключение областният управител изказа благодарности към цялото правителство за успешната съвместна работа с местната управа при реализирането на значими за региона проекти, които подобряват инфраструктурата и създават по-добри условия на живот за всички граждани в област Смолян. Той изрази увереността си, че Българското правителство ще продължи този път на развитие и занапред, което ще даде възможност за успешното финализиране на започнатите и стартиране на нови проекти.
Заместник-министърът на енергетиката Николай Николов уточни, че финансирането по Норвежката програма за миналата година е в размер на 30,5 млн. лв. за цялата държава. „Община Смолян и област Смолян усвоиха значителна част от средствата по тази програма, благодарение на което успяха да се инвестират средства в учебни заведения. Хубавото е, че със спестените средства от енергийна ефективност ще може да се инвестира в качеството на образованието. Много се радвам, че има такива талантливи деца, за нас, за правителството, това са най-хубавите моменти – да се инвестира в бъдещето на децата.“, заяви Николов.

Изтегли СНИМКИ>