Смолян празнува Богоявление и отбелязва 169-та годишнина от рождението на Ботев

06 Януари 2017, 385 прочита

На 6 януари по традиция празнуваме Богоявление (Йордановден). Архиерейският наместник на Смолянската духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион отслужи св.Литургия и извърши пред храм „Св.Висарион Смолянски” Богоявленски водосвет, след което освети бойните знамена на 101 –ви Алпийски батальон.
„Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай Светлия християнски празник Богоявление. По този повод ви пожелавам най-вече здраве, щастие и благополучие!”, областният управител Недялко Славов приветства Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, отците от Българската православна църква, кметът на община Смолян Николяй Мелемов, подполковник Димитър Кацаров, войниците, офицерите и сержантите от Българската армия, всички граждани. „На военнослужещите пожелавам успех в мисиите у нас и зад граница, да се връщате живи и здрави при вашите семейства, и най-вече – мисиите ви да бъдат изпълнявани в мирно време.”
„Дълбоко вярвам в силата на днешния празник, в силата на Богоявленският кръст, който носи здраве и берекет, в силата на освещаването на бойните знамена. Смятам, че това е причината, наред с храбростта и смелостта на българските войни, бойните ни знамена никога да не попадат в плен, въпреки множеството битки, в които е влизала нашата армия. Уважаеми военнослужещи, дълбоки благодарности към вас за достойнството и професионализма, с които изпълнявате вашите мисии по отбрана и сигурност и затова, че поддържате българския дух, подхранвате българския патриотизъм. Нека връзката между народа ни и Българската армия бъде винаги силна, нека доверието към Българската армия, като символ на Българската държава, бъде винаги толкова високо!”, каза Славов и в заключение честити празника на всички.
С литийно шествие беше извървян пътя от храм „Св.Висарион Смолянски” до моста на р.Черна при Спортната зала, където архимандрит Висарион хвърли в студените води Богоявленския кръст. Разпятието извади от реката 27-годишният Митко Райчев от Смолян.
На днешния ден честваме и 169-та годишнина от рождението на великия поет и революционер Христо Ботев, която в Смолян беше отбелязана с тържество пред паметника му на пл.”Свобода” – Стар център.

Изтегли СНИМКИ>