ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НЕДЯЛКО СЛАВОВ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА

23 Май 2017, 174 прочита

УВАЖАЕМИ ПРОСВЕТНИ ДЕЙЦИ,
СКЪПИ ГРАЖДАНИ НА ОБЛАСТ СМОЛЯН,

Щастлив съм да ви поздравя по случай 24-ти май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост!
На този ден отбелязваме, Празника на просветата, културата и създаването на глаголицата от Светите братя Кирил и Методий. Но този ден е празник и на българщината, защото писмеността е съхранила историята, културата и бита на нашия народ през вековете. Общият език е допринесъл за сплотяването на прабългари, славяни и траки в един народ, укрепването и утвърждаването на страната ни. Спасявайки делото на Солунските братя, България спечелва уважението и признателността не само на славянските народи, а и на целия свят.
В условията, в които живеем днес, когато светът е все по-глобален, дистанцията между народите и техните езици се скъсява, нека не забравяме езика на нашите деди, нека не позволяваме българската просвета, култура и славянската писменост да бъдат измествани и пренебрегвани!
Бъдете здрави, ценете образованието, учете езици – те са прозорец към света, но преди всичко учете, говорете, пишете, съхранявайте славянската писменост, българския език и култура, защото те ни правят значими като народ и държава!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
НЕДЯЛКО СЛАВОВ,
Областен управител на област Смолян