Областният управител присъства на първата копка на начало на технологичното строителство на пречиствателна станция за отпадни води в Смолян

07 Октомври 2008, 2367 прочита

Областният управител д-р Петър Фиданов присъства на първата копка на начало на технологичното строителство на пречиствателна станция за отпадни води в Смолян днес. Това е най-големият проект в областта, свързан с опазване на околната среда и водите. Съоражението ще пречиства водите на целия 32 хиляден град. Така се решават екологичните проблеми на реките Арда, Черна и Бяла, каза в словото си областният управител. Пречистваталната станция е четвърта по ред в Смолянска област и ще бъде най-голяма. Другите 3 пречиствателни станции в областта – в Мадан, Рудозем и Златоград, са вече функциониращи, пуснати са в експлоатация от миналата година.
Изграждането на съоражението е част от проекта „Пълен воден цикъл на Смолян”, финансиран по програма ИСПА, на стойност 24 млн. евро., управляван от МОСВ. Договорът за нейното строителство и разширението на главния колектор бе подписан през 2007 г. Проектът е на стойност 7 965 344.99 евро. Негов изпълнител е испанско-българският консорциум „Копаса” – ПОНС, а супервайзор - консорциум „Ибериса”. Крайният срок за изграждането на обекта е април 2009 г.
Домакин на събитието бе кметът Дора Янкова, церемонията уважиха с присъствието си министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, председателят на парламентарната екокомисия Георги Божинов и др.

Невелина Караасенова
Ст.експерт «Връзки с обществеността»
07.10.2008 г.