Областният управител д-р Петър Фиданов и зам.областният управител инж. Димитър Кръстанов се включиха в инициатива за по-малко катастрофи и жертви по пътищата

30 Декември 2008, 2258 прочита

Областният управител д-р Петър Фиданов и зам.областният управител инж. Димитър Кръстанов взеха участие в инициативата за раздаване на курбан за по-малко катастрофи и жертви по пътищата на страната вчера на главния път Пловдив – Смолян на разклона за чепеларското село Забърдо.
Инициативата за курбана е на кмета на Забърдо Валентин Черпоков, подкрепена от пловдивския градоначалник Славчо Атанасов. Събитието се организира за трета поредна година между Коледа и Нова година с пожеланието за по-малко злощастни случаи по пътищата. Идеята е да се насочи вниманието на парламента и институциите за решаване на проблема с увеличаване на катастрофите и загиналите хора.
Областният управител д-р Петър Фиданов похвали събитието и подчерта, че институциите, родителите, училището и гражданското общество трябва да обединят усилия, за решаване на проблема.
Според кмета Атанасов час по-скоро трябва да се въведат драконовски мерки, в това число и в законодателството, към шофьорите, употребили алкохол. Той предупреди отново тази година, че България е във война и цитира тъжната статистика за 2008 г. - загиналите при катастрофи са 1 047 души, а осакатените за цял живот около 4 000. Причините за тези тревожни факти са употребата на алкохол, слабата подготовка на шофьорите и лошата инфраструктура в страната.
“Трябва да имаме съзнание, все обвиняваме правителството, държавата. Мисля, че ако сме по-внимателни, катастрофите и жертвите у нас ще намалеят наполовина”, е мнението на кмета Черпоков.
В събитието се включиха около 100 души – местни хора и гости от различни институции – полиция, съд, прокуратура и др.

Невелина Караасенова
Ст.експерт «Връзки с обществеността»
30.12.2008 г.