Областният управител прие генералния консул на Турция

19 Януари 2007, 2059 прочита

Областният управител д-р Петър Фиданов прие на работна среща вчера генералния консул на Република Турция в Пловдив Юмит Ялчън заедно със зам.- консула Ерим Йозен и секретаря Наджи Ертюк.
Преди това делегацията е посетила общините Смолян, Рудозем и Мадан. Обсъжданите теми, както с областния управител, така и с ръководствата на общините, са били свързани с бъдещото сътрудничество между България и Турция на регионално ниво в сферата на търговията, бизнеса, туризма и културата, с възможностите за привличане на инвестиции от Р Турция на територията на област Смолян.
“Това е второто ми идване във вашия регион. Отношенията между България и Турция се развиват в положителен аспект”, заяви на пресконференция в Областна администрация господин Ялчън. “С тези посещения се опитвам да отразя потенциала на вашия регион на турските власти. Същевременно се опитвам да представя Турция във вашия регион”, каза още генералният консул.
Милион и половина български граждани миналата година са пътували в Турция, от тях около 700 000 са посетили туристическите региони на южната ни съседка, стана ясно от изявлението на господин Ялчън. Той посочи още, че “броят на туристите, които идват от Турция в България, за съжаление, е доста по-малък. Ние бихме искали той да се увеличи. Но ако се желае броят на турските туристи, които искат да посетят България, да се увеличи, в такъв случай българските власти трябва да полагат определени усилия в това направление. Знаете, че се изисква виза за турските граждани, а същото така, че Турция едностранно премахна визите за българските граждани. Сега България стана членка на Европейския съюз и не може да премахне визите, но същевременно турските граждани не трябва толкова сложно да получават визи, особено става дума за турските бизнесмени. Когато се облекчи визовият режим, тогава ще дойдат и повече бизнесмени и туристи тук и ще има по-големи инвестиции. Общините във вашия регион, които посетих, очакват инвестиции, те работят в това направление.”
В края на срещата областният управител д-р Петър Фиданов поднесе на своите гости подаръци. Генералният консул Юмит Ялчън получи за спомен картина с родопски пейзаж на смолянския художник Марко Стойчев.