Продължава недостигът на ученици за средните училища

09 Февруари 2009, 2261 прочита


Продължава тенденцията за недостиг на ученици за сформиране на паралелките след 7 и 8 клас в средните училища на областта. Това стана ясно след поредното заседание на областната Комисия по заетост в края на миналата седмица, съобщи зам.областният управител Митко Петагов. На срещата бе обсъден и съгласуван държавният прием в училищата за 2009-2010 г. Най-сериозен се очертава недостигът за община Смолян, където паралелките след 8 клас ще бъдат със 7 по-малко в сравнение с миналата учебна година или 149 ученици по-малко ще има в школата. Общият брой ученици в областта, които тази година завършват 7 клас е 1014 души, а 8 клас – 859 души.
Данните от областта сочат и друг тревожен факт – над 11% от учениците не продължават образованието си след 8 клас в средните училища на региона. Една част от тях най-вероятно напускат областта, отивайки в по-големите градове на страната или чужбина да учат или работят, друга част изобщо не продължават образованието си. Това е сериозен проблем, имайки предвид, че тенденцията е от 2-3 години насам и че се увеличава, каза Петагов. След подробно изследване на проблема и анализ на данните Комисията по заетост спешно ще разработи мерки за целенасочена работа за намаляване на този процент.
Предвид демографския срив и тежката кризисна обстановка, в която е страната ни, удовлетворяващ е фактът, че през идната учебна година визията на професионалното обучение на територията на областта е запазена, допълни още зам.областният управител.Невелина Караасенова
Ст.експерт «Връзки с обществеността»
09.02.2009 г.