Вицепремиерът Меглена Плугчиева се срещна ръководството на Областна администрация и кметовете на общини

11 Май 2009, 1792 прочита


Вицепремиерът Меглена Плугчиева се срещна с ръководството на Областна администрация и кметовете на общини днес. Срещата бе водена от зам. областния управител инж. Димитър Кръстанов. Всички присъстващи кметове поставиха въпроса с пътните проекти. Плугчиева обърна внимание на проекта за участъка от пътя кв.Устово-с.Соколовци, на който се прави рехабилитация по проект на ФАР във връзка с бъдещия международен път Пловдив – ГКПП Рудозем. Според нея проектът е стартирал още в самото начало с проблеми. Те са свързани с отчуждаването на терени, както държавни, така и частни. Държавната агенция по горите трябва да си свърши работата, а Националната агенция “Пътна инфраструктура” да разплати на собствениците на отчуждените терени, каза вицепремиерът. Другите две задачи са свързани с възможностите за временно затваряне на прохода “Рожен” и изграждане на асфалтова база на място, за да не се кара асфалт от Пловдив. До сряда от Национална агенция “Пътна инфраструктура” /НАПИ/ и представителите на изпълнителите трябва да представят на вицепремиера ясни и конкретни решения по този ключов проект.
На срещата Плугчиева пое ангажимента да натовари НАПИ, кметовете, областната управа и МРРБ до 20 май да дадат ясна картина и програма за реализация на пътните проекти. Областта трябва да бъде подкрепена, тъй като тя разчита единствено на автомобилен транспорт, за това се ангажирам със специална подкрепа, каза още Плугчиева.
По отношение на проектите по Оперативна програма “Регионално развитие” бяха дадени конкретни отговори на текущи въпроси.
Трябва да е ясно, че в условията на финансова криза не може да се очаква, че могат да стават чудеса и че националният бюджет може да поеме някакви допълнителни специални тежести, каза Плугчиева пред участниците в срещата. Нужна е много добра комуникация и добър синхрон между кметовете, националното сдружение и държавните институции, за да се използват максимално средствата по оперативните програми, но много внимателно и прецизно, за да няма грешки, заключи вицепремиерът.
На срещата бяха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова, зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев, директорът на дирекция “Изпълнение на проекти по Оперативна програма “Регионално развитие” и Програма ФАР” в НАПИ Галина Василева, директорът на дирекция “Управление на средствата от ЕС” в Министерството на финансите Боряна Пенчева и др.

Невелина Караасенова
Ст.експерт «Връзки с обществеността»
11.05.2009 г.