Областният управител проведе консултации с партиите за съставяне на РИК-Смолян за изборите за народни представители на 5 юли

14 Май 2009, 1936 прочита

Областният управител д-р Петър Фиданов проведе консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в Смолянска област вчера. Срещата бе във връзка с определяне състава на Районна избирателна комисия – Смолян /РИК/ за провеждане на изборите за народни представители на 05.07.2009г. Поканени бяха да участват упълномощените от своите централни ръководства представители на “Коалиция за България”, ДПС, НДСВ, ОДС, АТАКА, ДСБ, РЗС, ГЕРБ, Коалиция “Напред”.
В началото на консултациите бе направено уточнението, че както при изборите за евродепутати, така и при тези, параметрите за броя на членовете и съотношението между политическото представителство са предварително зададени. Общият брой на членовете на РИК, включително председател, заместник-председател и секретар е 25. Запазва съотношението между партиите и коалициите от партии, както са представени в ЦИК за избор на народни представители: КБ-9, ДПС-5, НДСВ-4, ОДС-1, РЗС-1, Атака-2, ДСБ-1, Напред-1, ГЕРБ-1.
Упълномощените представители на “КБ”, “Атака”, “Герб”, “Напред”, представяйки своите предложения подчертаха, че запазват състава на членовете на РИК, който работи по изборите за евродепутати, без промяна.
Предложени бяха промени от останалите 5 политически сили:
“НДСВ” – заменя Мария Димитрова Бебелекова със Соня Богданова Гитева; “ДСБ” – допълва резервен член - Димитър Стоянов Марев; Коалиция “ОДС” и ПП “СДС” – намаляват квотата с един член, като втория /А. Савов/ остава резерва; “ДПС” – заменя Евгени Дилов с Милена Христова и допълват резервите; “РЗС” – ново предложение.
След проведените консултации с областния управител стана ясно, че той ще предложи РИК-Смолян да бъде от 25 члена, като се запази същото й ръководство, каквото е това за евроизборите. А именно: за председател да остане юристът Бойко Младенов /предложен от “Коалиция за България”/, зам.-председател - Иван Райков /предложен от НДСВ/, а Ердинч Билен /предложен от ДПС/ - за секретар.
Невелина Караасенова
Ст. експерт “Връзки с обществеността”
14.05.2009 г.