Областният управител инж. Стефан Стайков се срещна с областния управител на Ксанти Георгиос Павлидис

21 Август 2009, 1947 прочита

Областният управител инж. Стефан Стайков прие областния управител на Ксанти Георгиос Павлидис вчера. В срещата участваха кметът на Златоград Мирослав Янчев и журналисти. Посещението на Павлидис бе във връзка с встъпването на инж. Стайков в длъжност. “Оценявам високо това посещение. То ще бъде едно още по-голямо задължение от моя страна да полагам максимални усилия за решаването на всички въпроси, които касаят взаимоотношенията между двете области”, каза при откриването на срещата инж. Стайков.
Павлидис изказа благодарност за доброто сътрудничество с предишните областни управители д-р Петър Фиданов и Димитър Палагачев и изрази увереност, че то ще бъде още по-засилено при настоящия областен управител.
По време на срещата областният управител на Ксанти съобщи, че очаква изпълнителят на пътя от гръцка страна до границата при Златоград да го предаде асфалтиран до средата на октомври. “Можеше да стане и по-рано, ако нямахме обжалвания от определени участници за предприемач”, каза Павлидис. За да се отвори пътят, е нужно споразумение между двете държави, което да бъде ратифицирано от Народните събрания на двете страни, допълни той.
Пунктът на границата при Златоград ще бъде туристически, без пренос на товари и преминаване на тежкотоварни автомобили, поясни кметът на Златоград Мирослав Янчев. По думите му конструкцията на пункта ще е поставяема, олекотена, за да може след влизането ни в Шенген лесно да бъде отстранена.
Преди визитата си в Смолян Павлидис заедно с инж. Стайков, депутатът Николай Мелемов и кметът на Златоград Мирослав Янчев са провели във вторник и сряда редица срещи с министри в София, стана ясно от срещата. Поставеният основен въпрос е бил свързан с отварянето на границата при Златоград. Инж. Стайков отбеляза, че вицепремиерът Цветан Цветанов е дал своите разпореждания на министрите на регионалното развитие и благоустройството и външните работи да бъде извършено всичко необходимо за решаването на всички проблеми, касаещи отварянето на пътя.
По повод визитата и оказаното внимание областният управител инж. Стефан Стайков подари на областния управител на Ксанти Георгиос Павлидис родопска каба гайда. Подаръкът бе връчен от инж. Стайков с думите: “Тази гайда е уникална и носи духа на планината и на двата региона. Винаги помнете, че в Смолян имате големи, истински и скъпи приятели”. Павлидис върна жеста, връчвайки на губернатора на Смолян рекламна брошура на Ксанти, DVD на града на български, гръцки и английски език, нещо лично за областния управител и сладки за съпругата му.
Невелина Караасенова
Ст.експерт «Връзки с обществеността»
21.08.2009 г.