Институциите в областта декларираха готовност за посрещане на зимата

26 Септември 2009, 2236 прочита

На проведеното заседание във връзка с подготовката за зимния сезон 2009/2010 стана ясно, че Областно пътно управление и ОД на МВР са разработили общ план, съгласуван с Гражданска защита, за въвеждане на варианти за временна организация на движението при влошени метеорологични условия през проходите: Чепеларе-Рожен-Соколовци, Смолян-Превала-Стойките, Проглед-Пампорово-Смолян, Мадан-Печинско-Златоград и на територията на областта.
От Областно пътно управление информираха, че по републиканската пътна мрежа на територията на областта има 26 авариини участъка с разрушени пътни насипи, съоръжения, свлачища, в резултат на които е ограничен габарита на пътя. Участъците са сигнализирани и временно обезопасени. За възстановяване целостта на пътя се търси целеви финансовресурс.
Двете институции поставиха въпроса за възстановяване на пътищата след извършване на ремонтни дейности. Областният управител инж. Стайков даде препоръка за затягане на контрола върху фирмите, извършващи тези дейности, като наблегна на възможността фирмите възложители при възлагане на поръчката, да изискват наличието на техника, с която дейността да се извършва в най-кратък срок.
Постави се въпросът с неправилното паркиране и затрудненото почистване на пътната настилка в курортния комплеск Пампорово, произтичащ от недостатъчния брой паркоместа. Директорът на МВР-Смолян комисар Кирил Хаджихристев увери, че контрола върху неправилното паркиране ще бъде засилен. Той подчерта, че превозните средства, неправилно спрели върху пътното платно и пречещи за нормалното снегопочистване ще бъдат отстранявани. Както МВР, така и Пътно управление вземат всички мерки за регулиране на проблема. – органите на реда ще следят за правилното паркиране, а служителите на Пътно управление за своевременното почистване на пътя.
Комисар Красимир Шотаров – директор на Звено “Пожарна безопастност и спасяване”, постави въпроса за необходимостта EVN да предостави спешен телефон за директна връзка при авариини и бедствени ситуации, и пожари за изключване на електрозахранването, за да могат да се предприемат адекватни и безопасни мерки за овладяване на възникналите ситуации от страна на пожарната.
Директорът на Гражданска защита – инж . Бойка Кирякова докладва за готовността на оперативния комуникационно-информационен център и авариино-спасителни дейности, при възникнали бедствени ситуации, да приемат всички обаждания като на телефон 112 – в регионален център Кърджали, така и в местния център на телефон 0301/83 112.