Министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов ще открие рехабилитирания участък с. Соколовци – квартал Устово, част от път ІІ-86

13 Ноември 2009, 1779 прочита

Утре, 14-ти ноември /събота/, премиерът Бойко Борисов ще посети област Смолян по покана на областния управител инж. Стефан Стайков и кмета на Смолян г-жа Дора Янкова. Той ще открие завършената рехабилитация на отсечката с. Соколовци – квартал Устово, част от път ІІ-86. На тържеството ще присъстват министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, народните представители от политическа партия ГЕРБ Даниела Дариткова и Николай Мелемов, кметовете на всички общини от областта, официални гости и граждани.
Рехабилитираната отсечка от пътя с. Соколовци-кв. Устово е част от 29-километровия второкласен републикански път Соколовци- Смолян- Средногорци, който се модернизира със средства по ФАР-Трансгранично сътрудничество и от републиканския бюджет. Стойността на проекта е 10,632 млн. евро. От тях близо 55% са национално съфинансиране, а 45 на сто са от европейската програма. Изцяло реконструиран е участъкът от с. Соколовци до Смолян, с дължина около 10 км. Продължава работата по отсечката Смолян- Средногорци – 18 км.
Събитието ще започне в 11 часа в с. Соколовци. Тържествен водосвет ще отслужат Негово Преосвещенство пловдивски митрополит Николай и Негово Преосвещенство Константийски епископ Антоний.
Премиерът Борисов ще провери и как върви изграждането на пречиствателната станция за отпадни води на областния град. Тя е част от „Интегрирания воден цикъл на гр. Смолян”, финансиран по програма ИСПА на Европейския съюз. Общата му стойност е близо 30 млн. евро. Това е най-големият проект в областта, свързан с опазване на околната среда и водите. Съоръжението ще пречиства водите на целия град. Така се решават екологичните проблеми на реките Арда, Черна и Бяла. Освен изграждането на пречиствателна станция и разширение на главния колектор интегрираният воден цикъл включва и рехабилитация и разширение на водоснабдителната и канализационна мрежа - подмяна на 10 515 м канализация и изграждане на нови 5 120 м; подмяна на 44 900 м водоснабдителна мрежа от азбестоциментови тръби. На 21 октомври т. г. стартира проекта за рехабилитация и разширение на ВиК мрежата на града, с което започна изпълнението на втория заключителен етап от проекта.
Премиерът ще направи кратко посещение в Областна администрация, където ще се запознае с работата на администрацията и с текущите проблеми на региона.