Отварянето на границата и ремонтът на пътя за Пловдив ще решат проблемите ни за години напред -Областният управител на Смолян Стефан Стайков пред в. “Отзвук”

04 Януари 2010, 1893 прочита

Г-н Стайков, как бихте оценили изтичащата година от позицията на областен управител?
Не мога да говоря за цялата година, защото във властта сме през последните 5-6 месеца. Смятам, че първите ни стъпки - на партия ГЕРБ, и областна администрация са успешни. Много бързо навлязохме в проблемите, които констатирахме по места.
Вие направихте приемни във всяка община на областта. Кои са най-сериозните и тежки проблеми?
Не случайно предприехме като първа мярка установяване на истински работен контакт с всичките ни общини. Показахме на кметовете, че не проявяваме никакви политически пристрастия. Получихме експозета от всяка община и макар че областна администрация има по-ограничени лостове, се опитахме и даже решихме някои проблеми. Изключително оплакванията са по отношение на инфраструктура, канализация, водоснабдяване и пътища. Там са съсредоточени най-тежките проблеми. Успяхме да решим например проблемите на с. Любча с водопроводите, в с. Ляска също помогнахме за водоснабдителните проблеми. Подобни проблеми, и то не малко, успяхме да решим по време на прокарването на пътя Соколовци-Средногорци при много добро сътрудничество между областна управа и изпълнителя на пътя. Касае се пак за канализации и водопроводи, които бяха пресечени, разкъсани. Пътят стана с цената на доста усилия и сериозна организация. Остават някои довършителни работи, свързани с обезопасяването му, но е факт един много добър път.
Кметовете изтъкнаха ли въпроси, чието решаване зависи и от областната управа?
Имаше и такива, да. Кметът на Рудозем повдигна въпроса с центъра на града. Мястото цялото е разкопано. Работата е започната по стари проекти, които не са били финансово обезпечени. Това сега виси на шията на кмета. Надяваме се, че въпросът ще се реши веднага след началото на новата финансова година. Трябва да подчертая, че кметът на Рудозем проявява сериозна активност градът да стане благоустроено населено място. Вече споменах най-сериозните проблеми, но на места кметовете чрез съответните програми и проекти успяха да решат финансирането на проекти за следващата година.
Къде са най-тежки проблемите с липсата на вода?
Брезе е едно от местата. Там е необходимо изграждане на колектор. В Неделинско никак не е леко положението. Ние сме поставили въпросите в МРРБ и екологичното министерство. Имаме уверението, че през следващата година ще се работи. Знаете, че годината приключва със стабилен бюджет благодарение неимоверните усилия на правителството да балансира. Това стана с цената на много лишения. Твърдо съм убеден, че в началото на следващата година ще се направят веднага частични разплащания, за да могат фирмите да работят. Във всеки един случай държавата ще се разплати.
Безработицата в областта като че ли е най-тежкият проблем?
Това е проблемът над проблемите. Още в началото подчертах, че приоритет като областен управител е да създам добри условия и комфорт за бизнеса. Така ще се реши и проблемът с безработицата. За съжаление сега на територията на областта нямаме много големи инвестиционни проекти, като изключим водния цикъл на Смолян. Той ще даде глътка въздух на местни фирми, които вероятно ще бъдат привлечени като подизпълнители. Надяваме се следващата година да се почне отново работата по язовир "Пловдивци", където нашият консорциум "Жива вода " участва. Това ще предизвика голяма активност в района на Рудозем. С нетърпение чакаме и окончателното постановление за започване на работата по каскада "Горна Арда". Поръчката е възложена. Има неща, свързани с екологична оценка, отчуждаване на земи и други административни задачи. Надяваме се в началото или най-късно до средата на лятото там да се започне активна работа. Зная, че МРРБ и Министерството на екологията полагат всички усилия. Това е един жизнено важен проект за областта. Смятам, че правителството като цяло след Нова година ще работи много по-динамично, защото ще се освободи финансов ресурс. Тази стагнация, която сега изпитваме, лека полека ще се преодолее. Но трябва да сме наясно, че ни чака изключително тежка зима. Още 4-5 месеца държавата ще е в тежка ситуация.
След срещите ви с хората в областта какво е мнението ви за отношенията на гражданите с администрацията?
Навсякъде гражданите се оплакват от изключително бюрократичното отношение към техните преписки. Не им се отговаря с месеци, да не говоря, че някъде и с години. Трудно комуникират, а кметовете не намират много време да се срещат с тях. Имаше много хора, които са търсели решение на проблемите си на общинско ниво, срещнали са голямо безхаберие и по тази причина минават през нас. Правим проверка на всяка преписка. Администрацията ни работеше изключително бързо и коректно. Жалко е, че по-голямата част от жалбите не са от нашата компетентност. Но пък ние незабавно изисквахме от общините отговор и проверка по жалбите.
Как смятате, че ще се промени отношението на чиновниците и как областната управа би могла да повлияе?
Моето лично мнение, което съм казвал и на премиера ни, е, че трябва да поискаме да се разширят пълномощията на областните управители, да ни се делегират права, без да се посяга на финансовата самостоятелност на общините. Искаме да имаме контрол.
Кои са свършените неща, с които областна администрация би могла да се похвали?
Смятам за успех това, че разширихме териториалните пълномощия на нашата агенция по екология. Присъединихме общините Ардино и Сатовча. Сатовча вози битовите си отпадъци в сметището в Барутин, община Доспат. Смятаме, че е логично да контролираме общината. Поискахме и община Ардино, защото въпросът касае изключително замърсяването на река Арда. Всичките големи замърсители на реката са изцяло от община Ардино. Има мандри, с които като замърсители ние не можахме да се преборим. Сега нашите експерти имат възможност да контролират и да пресекат този процес. Сега можем да прилагаме всички мерки - спиране на производства, наказания, глоби. Смятам за голямо постижение най-сетне пунктът Златоград-Ксанти да бъде открит. Известно е, че на 15 януари ще бъде откриването от премиерите на България и Гърция. Сега изготвяме работните програми за посещението на гръцката делегация. Има изключително желание и интерес от страна на моите колеги - областните управители от Северна Гърция. В качеството си на домакин ще ги поканя да присъстват. Имаме готовност да ги посрещнем в курорта Пампорово. Това между другото ще е добра реклама за курорта, който изпитва сериозни затруднения.
Особено при липсата на сняг през последните години?
Точно за това настояваме за отваряне на границата с Гърция и за ремонт на пътя за Пловдив. Това са нещата, които ще решат проблемите ни в региона за години напред. Сега много сериозно поставяме въпроса за отваряне и на следващия пункт - Горна Арда - Паранести - Драма. Имах много интересни контакти с областния управител на Драма. Той е много ентусиазиран. Казва, че ако може да се приложи същата схема с изключване от общата спогодба като при Златоград, той е готов до края на месец август 2010 г. да осъществи асфалтовия път до границата. Аз съм убеден, че той ще го направи.
При нас докъде стигна пътят?
Нямаме път до границата. Имаме до Горна Арда. Пред нас стои въпросът и това е моята задача - да настоявам пред компетентните органи да се търси решение, да използваме програмите за трансграничното сътрудничество, за да осигурим финансиране и да почнем работа по тоя път. Касае се някъде за 7-8 км от Арда до границата. Има работни проекти и част от процедурите по отчуждаване са проведени в землището между Горна Арда и Арда. Смятаме, че има шанс за този пункт, а ние ще работим този шанс да стане факт. Не преставаме да настояваме и за пункта при Рудозем, който върви по общото споразумение, но е факт, че пътят от Гърция минава през много тежък терен и по-рано от 4-5 години няма да стане. Пари има, осигурени от Европейската комисия, но се изисква технологично време.
Още при встъпването си в длъжността на областен управител заявихте намерението си да инспектирате сериозно курорта Пампорово и презастрояването му. Докъде стигнаха проверките?
Стараем се да въведем строг ред по отношение режима на търговските обекти в курорта. Оказа се, че там са издадени много незаконни разрешения за строителство. Комисиите ни започнаха работа. Минаха преди две седмици и констативният протокол е при мен. Най-много са нарушенията на територията на община Чепеларе. Там са голяма част от незаконните обекти. Намират се все срещу Мургавец, Перелик, от другата страна на пътя.
Колко са незаконните обекти?
20 са констатирани на територията на община Чепеларе и 6 на смолянска територия. Някои от тях са на по 3-4 етажа. Нашите предшественици определено са си затваряли очите. Сега ние трябва да сърбаме попарата. Казусът става все по-сложен, когато има солидни строежи, работещи обекти и т.н.
Как ще подходите по отношение незаконните обекти?
Смятаме да работим много твърдо и да затваряме тези обекти. Това можем да направим. След това съвместно със строителния контрол и други органи сме решени да стигнем и до събарянето на някои от тези т. нар. временни съоръжения. В същото време стои и въпросът с тези постройки, които са започнати, но инвеститорите вече нямат финансови възможности да продължат. Те си стоят като бетонни паметници. Предлагаме да се направи законова промяна, която да дава повече права на общините. Те да дават срок, след който, ако не продължи строителството, сградите да бъдат събаряни за сметка на инвеститора. Правихме опити да натиснем поне да опаковат постройките си, но и това не стана. Нямаме лостовете, това е истината. Незаконното строителство е много щекотлива тема и сложен казус, но не го оставяме. Днес (бел. а - вторник, 29.12) нашата комисия е отново на Пампорово, защото сега хотелите работят и проблемите лъсват. Жалко е, че се направиха толкова недомислия в курорта. Оставям на личната съвест на някои ръководители това какво са направили за нашия край.
Как бихте отговорили на въпроса: Работи ли областната управа и какво?
Бих отговорил по следния начин: Няма да дадем повод на г-н Зарко Маринов да пише подобни статии, каквато написа по отношение на нашите предшественици. Нито той, нито ние сме заинтересовани областната администрация да не работи добре. Аз ви уверявам, че тя работи добре. Екипът се успокои, защото преценяваме експертите по работата им. Разбира се, никой не е гарантиран, ако показва некомпетентност. Работим, задружни сме, даже започнахме и да се обичаме.
В заключение искам да пожелая на "Отзвук" като най-добре списвания и четен вестник да продължава и през следващата година да е все така актуален, както и досега. Вие правите кореспонденцията си най-коректно. Желая успех на вестника и неговия екип.
Автор: Геновева Дикова