Днес, 11.01.2010 г., заместник-министрите на външните работи на България Марин Райков и на Гърция Димитрис Друцас подписаха споразумение за откриване на граничния пункт Златоград-Ксанти

11 Януари 2010, 1771 прочита

Днес, 11.01.2010 г., заместник-министрите на външните работи на България Марин Райков и на Гърция Димитрис Друцас подписаха споразумение за функционирането на граничния пункт Златоград-Ксанти, съобщи на областния управител Стефан Стайков, лично зам. министър Райков.
Официалното откриване на пункта ще бъде на 15.01.2010 г., когато премиерите на двете страни Бойко Борисов и Георгиос Папандреу тържествено ще прережат лентата.
Церемонията е с начален час 12.15 и ще се състои на самата гранична бразда на връх “Свети Костадин” край Златоград. Тържествен молебен, ще бъде отслужен от двамата Митрополити Негово Първосвещенство Пловдивски Митрополит Николай и Негово Първосвещенство Ксантийски Митрополит Пантелеймон. След приветствията на двамата министър-председатели, официалните лица и гостите ще бъдат поздравени с изпълнения на гайдари от състав „100 Каба гайди” от Република България и фолклорни изпълнителни от Република Гърция.
От 13.30 часа в конферентнта зала на “Сивриевата къща”, ще се проведе среща „на четири очи” между г-н Борисов и г-н Папандреу. В програмата е предвиден работен обяд, чиито домакин е Областният управител на област Смолян инж.Стайков.
В случай, че се постигне договореност за преминаване през пункта в деня на откриването, то това ще стане след заминаването на гръцката правителствена делегация.