Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Гърция Георгиос Папандреу откриха новия граничен пункт Златоград- Термес -Ксанти

16 Януари 2010, 2080 прочита

Независимо, че с господин Папандреу сме членове на различни политически партии в Европейския съюз, ние показахме, че можем да бъдем пример за добросъседство, приятелство и сътрудничество, каза при откриването на граничния пункт Златоград-Ксанти министър-председателят на България Бойко Борисов.
Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу в приветствието си, отбеляза, че откриването на пътя е доказателство, че двете държави събарят всички стари стени, които са ги разделяли и строят пътища на мира, разбирателството и сътрудничеството. Господин Папандреу подчерта факта, че откриването на пътя Златоград - Ксанти съвпада със 130-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Гърция и ще спомогне както за развитието на търговията, туризма и общуването, така и за повишаване стандарта на живот на хората в пограничните райони, ще свърже Пампорово с Беломорието.
На работния обяд, областният управител инж. Стефан Стайков направи следващата стъпка към разширяване на трансграничното сътрудничество, като води разговор с двамата премиери, относно възможността да се приложи същата схема и при пътя Горна Арда – Паранести. По този начин стъпка по стъпка, ще се отварят гранични пунктове по южната ни граница, като най-рано това ще стане с пункта Ивайловград – Кипринос. Преди откриването на ГКПП Златоград- Термес- Ксанти, инж. Стайков проведе няколко срещи в работен порядък с областния управител на Драма – г-н Евмеридис, във връзка с готовността за извършване на строителните дейности, в случай, че се получи официално разрешение за работа по този проект. По инициатива на г-н Стайков е договорена среща на двамата областни управители с българското министерство на регионалното развитие и благоустройството, зам. министъра на туризма и председателя на УС на Агенция ”Пътна инфраструктура” за изясняване фактическата ситуация за реализацията на проекта.
Областният управител инж. Стайков и кмета на община Смолян г-жа Дора Янкова се договориха, експертите в двете администрации, занимаващи се пряко с проекта Горна Арда – Паранести, да анализират всичко извършено до настоящия момент и да координират бъдещите си действия, относно реализирането му.