Областна администрация Смолян бе определена за победител в конкурса за приз на ФОНДАЦИЯ ЗА ПРОЗРАЧНИ РЕГЛАМЕНТИ

19 Февруари 2010, 1902 прочита

Областна администрация Смолян бе определена за победител в конкурса за приз на ФОНДАЦИЯ ЗА ПРОЗРАЧНИ РЕГЛАМЕНТИ в категория „Най-добра практика за партньорство между областна администрация и структурите на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията”. Администрацията получи и втора награда в категория „Най-прозрачна областна администрация”

ФОНДАЦИЯ ЗА ПРОЗРАЧНИ РЕГЛАМЕНТИ е учредител на приз в четири категории:
• „Най-прозрачна областна администрация”;
• „Най-прозрачна общинска администрация”;
• „Най-добра практика за партньорство между областна администрация и структурите на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията”;
• „Най-добра практика за партньорство между общинска администрация и структурите на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията”.
Наградата е годишна преходна статуетка на българския скулптор Райнис Гелов.
Областна администрация Смолян спечели наградата след успешното преминаване на няколко етапа-първоначалния бе представяне на модела на партньорство, а след това потребителите имаха възможността да гласуват в интернет. Последваха два одита от представители на фондацията и независими експерти, които на място оцениха нивото на прозрачност в администрацията. На финала Областна администрация Смолян успя да надделее над администрациите в Ловеч и Варна, като до последния момент не беше известен победителя.
Призът се приема с особено удовлетворение, защото за кратко време новия стил на управление наложи принципите на прозрачност в работата на администрацията и е радващо, че този нов подход вече е оценен по достойнство на национално ниво. Амбициите на ръководството са да поддържа висока степен на публичност в своята дейност, да надгражда добрите практики на прозрачно управление в непрестанен диалог с гражданското общество.
Наградите бяха връчени на победителите в заключителния панел на общото събрание на НСОРБ, което се проведе на 18.02.2010 г. в Конгресен център на Панаирния град, Пловдив, под патронажа на Президента на Република България г-н Георги Първанов.