Регионалeн преглед на българската традиционна култура и фолклор- първи етап от десетото издание на Националния събор на българското народно творчество “Копривщица”, ще се проведе на 23 и 24 април в Народно читалище “Орфееви гори”- Райково, гр.Смолян.

21 Април 2010, 1762 прочита

Регионалeн преглед на българската традиционна култура и фолклор- първи етап от десетото издание на Националния събор на българското народно творчество “Копривщица” , ще се проведе на 23 и 24 април в Народно читалище “Орфееви гори”- Райково, гр.Смолян. Събитието е под егидата на Областна управа Смолян, и с партньорството на: Регионален експертно консултантски и информационен център ”Читалища” – Смолян, община Смолян, Народно читалище “Орфееви гори”- Райково, гр.Смолян и останалите общини от областта.
В първият за страната регионален събор, тази година участие ще вземат: певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи, които изпълняват автентичен български фолклор от десетте общини на областта - от читалища и училища, както и представители на традиционните български занаяти и техните местни производства, музейни работници и фолклористи.
От читалищата на територията на област Смолян са подадени 56 заявки. Ще се представят 42 фолклорни групи, 3 ансамбъла, 6 гайдарски състава, 6 танцови формации, 5 дуета, 1 трио, 2 квартeта, както и 55 индивидуални изпълнители.
Професионално жури с участието на фолклористи от Българска академия на науките ще отличи най-добрите изпълнители и състави, които ще представят областта на национално ниво в Копривщица на 6,7 и 8 август тази година.