Областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков и зам.-областният управител Недялко Славов бяха на работно посещение в Република Гърция

21 Май 2010, 1630 прочита

Областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков и зам.-областният управител Недялко Славов бяха на работно посещение в Република Гърция. Вчера, 20-ти май те проведоха поредица от работни срещи, първата от които с генералния секретар на регион Източна Македония и Тракия г-жа Теодора Кокла. Коментирани бяха възможностите за трансгранично сътрудничество и изграждането на нови ГКПП между Република Гърция и Република България при Комотини – Маказа и Ксанти – Рудозем. Наред с това бе поставен и въпроса за изграждане на път с локално значение Смолян - Горна Арда – Паранести- Драма. Г-жа Кокла бе подробно информирана за предприетите в тази връзка действия от страна на областния управител и отправеното от него искане до Министерство на външните работи, за подготвяне на отделна спогодба, по подобие на приложения за граничния пункт Златоград-Термес подход. Инж. Стайков поиска съдействие от г-жа Кокла, в качеството и най- високопоставен държавен служител в Северна Гърция, за благоприятно развитие на въпроса и по-бързото изграждане на пътя от гръцка страна. Подчертано бе, че при добро развитие на ситуацията, от името на община Смолян ще бъде обявена обществена поръчка за изпълнител на трасето, което ще даде възможност пътя до границата от българска страна да бъде осъществен в най-кратки срокове. Предвид усилията на община Смолян в посока реализация на проекта, областният управител прецени, че е целесъобразно тя да финализира дейностите и едва след това, пътя да бъде предаден на държавата.
Инж. Стайков покани г-жа Кокла на посещение в Смолян, по повод предстоящия на 18-ти юни юбилеен празник на града, която тя охотно прие.