Зам. областният управител Чавдар Фурлански участва в тържествения ритуал за Деня на Ботев и загиналите за свободата

02 Юни 2010, 1575 прочита

С тържествен общоградски ритуал и поклонение смолянчани отбелязаха 134-та годишнина от гибелта на Христо Ботев и героите, загинали за свободата и независимостта на България.
Венци и цветя пред бюст- паметника на Ботев на площад “Свобода” поднесоха зам. областният управител Чавдар Фурлански, кметът на Смолян г-жа Дора Янкова, ръководители и представители на държавни и общински институции, културни институции и училища, политически партии и граждани. С минута мълчание и включване на сирените точно в 12.00 ч. бе отдадена почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.
На 2 юни 1948 г. точно в 12.00 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. Денят за всенародна почит официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници.
Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. За първи път се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив.