Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, бе на посещение в област Смолян

05 Юли 2010, 2296 прочита

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, бе на посещение в област Смолян на 3 и 4 юли, по покана на областния управител инж. Сефан Стайков. Те посетиха село Осиково, община Девин и на място се запознаха с проблемите на хората, свързани с липсата на нормален път до селото. Вицепремиерът пое ангажимент да се осигури бюджетно финансиране и след актуализация на направените разчети, възможно най- бързо да се започне изграждането на пътя.
Инж. Стайков постави редица важни въпроси за областта, свързани с високия процент безработица, лошата инфраструктура, финансовия и стопански колапс, в който изпаднаха местните фирми в следствие на тежката икономическа криза. Като възможност за съживяване на региона, особено в областта на туризма бе посочено отварянето на ГКПП Горна Арда- Паранести. Вицепремиерът лично провери състоянието на пътя от българска страна до гранична пирамида 101. Областният управител изтъкна положителният ефект след отварянето на ГКПП Златоград -Термес за увеличаването на туристическия поток, подобряването на възможността за придвижване и оживлението, което се усеща както в Златоград, така и в Смолян, курортния комплекс Пампорово, дори в градове като Девин и Доспат. Той поиска съдействие за прилагането на нов подход относно реализацията на пункта, като подчерта стремежа на страната ни към активни изпреварващи действия. Г-н Стайков изтъкна направеното до сега в това отношение и от община Смолян – проектна готовност и подготвена обществена поръчка, като поиска целево финансиране от държавния бюджет. Усилията са насочени към промяна на подписаното с Република Гърция споразумение и изваждането ме от подписаното към момента общо споразумение, така че в най-скоро време да стартира процедурата по подготовка и откриване на ГКПП Горна Арда- Паранести. Откриването на този пункт би подобрило туристическия и търговския обмен в региона.
Националната астрономическа обсерватория Рожен бе част от обиколката на министър Дянков. При срещата си с работният екип там, той подчерта, че ни бива да се смесват тенденциите за съкращаване разходите в БАН за издръжка на бюрократичния апарат, с необходимите разходи, които се обезпечават от правителството за развитие на истинската наука, част от която е астрономията и НАО Рожен.
Обсъдени бяха и други важни въпроси като забавяне работата по рехабилитацията на пътя Асеновград- Чепеларе, изграждането на язовир “Пловдивци”, незаконното строителство в Пампорово и други.