Нов модерен джип получиха спасителите на “Гражаднска защита” – Смолян

12 Април 2007, 2160 прочита

Нов аварийно-спасителен автомобил, марка "Роувър - Дифендър 130 D”, получи Дирекция «Гражданска защита» - Смолян в петък, съобщи директорът на областната дирекция инж. Недялко Горанчев. Изказвайки благодарност към вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем за придобивката, той подчерта, че новият високопроходим автомобил ще е от изключително важно значение за нашия регион, който е с немалко труднодостъпни терени.
Областният управител д-р Петър Фиданов и ръководството на Областна администрация разгледаха автомобила и бяха запознати с неговите възможности. Те изразиха удовлетворение от факта, че в областта ще има вече специализирана машина, с която ще може да се реагира много по-бързо и адекватно и до най-отдалечените точки на региона.
Роувърите, които министерството раздаде на областните спасителни служби в страната, са снабдени с най-модерна спасителна техника. Те са оборудвани с всичко необходимо за бързо и ефективно действие при аварийно-спасителни работи. Оборудването включва: агрегат с осветителна система, компресор, хилти за разбиване на бетон, машина за рязане на ламарина и бетон и т.н.
Досега Дирекция “Гражданска защита”-Смолян не е имала подобен специализиран автомобил. Машината и специализираната техника в него ще улеснят значително работата на спасителите, които досега, както и техните колеги в страната, са действали с пригодена /отделно от автомобила/ апаратура и техника при спасителните работи.
Цената на спасителния автомобил с оборудването е 211 320 лева, като над две трети от тази сума е стойността на спасителната техника. Роувърите са с дизелов двигател, обем от 2500 куб. см. и мощност над 100 конски сили.

Текст за снимката: Смолянски спасители демонстрират възможностите на новия аварийно-спасителен автомобил "Роувър - Дифендър 130 D”.


Невелина Караасенова
Ст.експерт “Връзки с обществеността”
12.04.2007 г.