Министър Анна- Мария Борисова: „Няма да се закриват лечебни заведения в област Смолян“

13 Юли 2010, 1629 прочита

В Смолянска област няма да бъдат закривани болници. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова на работна среща във връзка с определяне параметрите на областната и националната здравна карта.
Публикации в медиите, във връзка с темата:

в. “РОДОПИ Смолян”
Здравният министър Анна-Мария Борисова: Няма да закриваме лечебни заведения в Родопите!
Има шанс болниците в Златоград и Девин да бъдат „защитени", съобщи медикът
Петя Спасова

Нужна е оптимизация на здравните администрации, заяви в Смолян здравният министър проф. д-р Анна-Мария Борисова. Тя посочи, че навсякъде в страната трябва да се направи оптимизация, като дублиращите се структури трябва да се обединят. „Излишни разходи държавата не бива да прави за допълнителен сграден фонд, за излишни администрации и при това дублиращи се. Ние установяваме на много места примерно три диспансера в една сграда, те са с три входа, с три администрации, с три групи технически сътрудници. Вие как си представяте диспансер със 67 служителя, който се грижи за 30 легла - 2/3 от тях пълни, има го това. Има и други неща, да кажем има диспансер с 10 легла и 7 души администрация към тях, вие намирате ли го това за нормално. Аз не го намирам!", заяви Борисова, без да уточни от коя област са примерите. Според нея, реформата трябва да огледа всичко, включително и административното обслужване на здравните структури, което също трябвало да бъде оптимизирано. „Никой няма нужда да се грижим за огромни администрации. А всъщност лекарите, медицинските сестри, лаборантите, тези, които създават здравето да бъдат на втори план. Напротив", каза министърката. Тя уточни, че оптимизацията в министерството е 20 %, с подобен процент щяла да бъде и оптимизацията на администрациите в страната.
Борисова пристигна в Смолян с екип от министерството за работна среща, във връзка с определяне параметрите на областна здравна карта. Тя даде надежда, като каза, че има шанс болниците в Златоград и Девин да придобият статут на защитени и нямало да се закриват болници в региона. Това щяло да се разгледа, но се чакал закона. „Надявам се този четвъртък този закон най-после да бъде внесен в зала и се надавям бързо да бъде приет, защото го чакаме с нетърпение", отбеляза Борисова. На въпрос плаче ли й се от здравната реформа, Борисова заяви с усмивка, че никак не й било да плач, тъй като нещата вървели така, както трябва. „Посещавам колегите, всички отговорни фактори, които имат отношение към здравеопазването във всяка област, за да търся съмишленици. И тук в Смолян аз ще имам. И това ме прави щастлива", каза министърката."Тези цветя ги получих в Родопите по пътя, където спряхме, трябваше да спрем да се починем, много завои", каза с идването си Борисова, посочвайки букет цветя в ръцете си. Тя разказа, че като спрели за почивка по пътя хора е срещнали, познали я й и дали цветята. „Не само съм дама, но и се грижа за тях и те ме познават, и ме попитаха, а какво ще стане с нашите болници тук в Родопите, и аз им казах: Бъдете спокойни!", каза министърката.


Агенция "Фокус"
Aнна- Мария Борисова: Няма да се закриват болници и лечебни заведения в област Смолян
Здравко БЕШЕНДЖИЕВ

Смолян. Няма да се закриват болници и лечебни заведения в област Смолян. Това каза пред журналисти в Смолян министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова, предаде репортер на радио „Фокус”-Смолян. Проф. Анна-Мария Борисова заедно с екип на Министерството на здравеопазването посети област Смолян по повод изготвянето и приемането на Областната здравна карта. По отношение на здравната реформа, която се извършва в момента, министърът обясни, че нещата вървят така, както трябва. „В област Смолян имам уверението на всички общини, директори на болници, представителите на различни гилдии и институции, които имат отношение към здравеопазването, че ще ме подкрепят в извършването на здравната реформа”, подчерта министър Анна- Мария Борисова. Тя добави, че посещава областите и всички отговорни фактори на здравеопазването във всяка област, за да търси съмишленици в правенето на здравната реформа. „Тук в Смолян ще имам съмишленици”, посочи проф. Борисова. Министърът каза, че в Смолянско няма да се закриват болници, но продължава оптимизацията, която ще се извърши във всички области. „Дублиращите се звена трябва да се обединят”, призова министърът и добави, че не бива държавата да прави разходи за излишен сграден фонд, излишна администрация и при това дублиращи. Борисова съобщи, че на няколко места в страната са установени интересни случаи и посочи как три диспансера се помещават в една сграда, но всеки с отделен вход и отделна администрация, с три групи технически сътрудници. „Как си представяте диспансер с 67 служителя, който се грижи за 30 легла, от които само 2/3 са пълни”, запита Анна- Мария Борисова. Тя добави, че има диспансер с 10 легла и седем души администрация, което не намира за нормално. „Аз смятам, че реформата трябва да огледа всички, включително и администрацията на здравните структури, която трябва да се оптимизира. Никому не е нужно да се грижи за огромна администрация, а лекарите, сестрите и лаборантите, тези, които създават здравето, да са на втори план”, заяви министърът. На въпрос с колко трябва да се оптимизира администрацията на лечебните заведения, министърът отговори, че в Министерството на здравеопазването съкращението е 20%, като с толкова ще е добре да е оптимизацията и в страната. На въпрос ще станат ли защитени болниците в Девин и Златоград, проф. Борисова отговори, че се чака Законът за лечебните заведения, които най-вероятно ще влезе в пленарна зала този четвъртък.

Пулс БГ

Борисова: „Няма да се закриват лечебни заведения в област Смолян“

„Няма да се закриват болници и лечебни заведения в област Смолян“ - обяви пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова, която днес е на посещение в Смолян по повод изготвянето и приемането на Областната здравна карта.

Според Борисова към момента здравната реформа протича по предварително установения план.
Здравният министър обясни, че среща разбиране от директорите на болници, представителите на различни гилдии и институции, имащи отношение към здравеопазването.
Проф. Борисова е категорична, че в област Смолян няма да се закриват болници, но продължава оптимизацията, която ще се извърши във всички области. Според нея дублиращите се звена трябва да се обединят и не трябва държавата да прави разходи за излишен сграден фонд и ненужни административни дейности.
„Аз смятам, че реформата трябва да огледа всички, включително и администрацията на здравните структури, която трябва да се оптимизира. Никому не е нужно да се грижи за огромна администрация, а лекарите, сестрите и лаборантите, тези, които създават здравето, да са на втори план”, заяви министърът.
На въпрос с колко трябва да се оптимизира администрацията на лечебните заведения, министърът отговори, че в Министерството на здравеопазването съкращението е 20%, като с толкова ще е добре да е оптимизацията и в страната.