На среща в Министерство на здравеопазването бе постигната принципна договореност в интерес на населението на областта

17 Август 2010, 1557 прочита

Днес, 17.08.2010 г., на среща в Министерство на здравеопазването, инициирана от Областния управител инж. Стефан Стайков и ръководството на МБАЛ “Братан Шукеров”- Смолян, на която бе поканена и г-жа Дора Янкова - кмет на Смолян, бяха разисквани европейски проекти за доставка на медицинско оборудване. В срещата участваха министърът на здравеопазването проф. Ана- Мария Борисова, зам.- министър Десислава Димитрова, зам.-министърът на МРРБ Лиляна Павлова и народният представител д-р Даниела Дариткова. След конструктивно обсъждане на проектната готовност и различни възможности, бе постигнато принципно съгласие, доставената медицинска апаратура по проект на община Смолян за “Изграждане и оборудване на Регионален онкологичен медицински център” да бъде предоставено за ползване на областната болница. Става дума за скъпоструваща медицинска апаратура за съвременна диагностика, която вече година се съхранява на склад и е неизползваема, а може да работи и спасява човешки живот. Професор Борисова подчерта, че това решение е в унисон с новата политика на МЗ за оптимизиране и окрупняване на лечебните структури, фокусирането към диагностика и ранно откриване на онкологични заболявания. Тя обърна внимание на факта, че в Закона за лечебните заведения са регламентирани видовете лечебни заведения и лечебно заведение Регионален онкологичен медицински център не съществува. Приоритета на МЗ е създаването на онкологични центрове, но в структурата на областните болници.
Кметът Янкова подходи с разбиране по проблема, като прие да предложи на Общински съвет да гласува предоставянето на апаратурата на МБАЛ Смолян. По този начин населението на областта ще се обезпечи с висококачествена медицинска техника.
Проекта на община Смолян за изграждането на онкологичен център се финансира по гръцкия план за икономическо развитие на Балканите. Той предвижда освен доставка на медицинска апаратура и извършване на строителни дейности. Поради този факт предстои да бъде направено предложение на Гръцкото правителство за промяна на остатъчната част на проекта така, че строителните дейности да не се извършват. По този начин, в условията на икономическа криза няма да бъдат разходвани финансови средства за строителство на ново лечебно заведение, независимо от източника на финансиране. В същото време на МБАЛ Смолян ще бъде предоставена високотехнологична медицинска апаратура, която ще задоволи потребностите на населението от региона и ще доведе до подобряване на диагностично- лечебната дейност.