Дирекция «Гражданска защита» - Смолян ще покаже възможностите на новия аварийно-спасителен автомобил "Роувър - Дифендър 130 D”

17 Април 2007, 2848 прочита

Дирекция «Гражданска защита» - Смолян ще представи възможностите на новия аварийно-спасителен автомобил "Роувър - Дифендър 130 D”, който получи тези дни от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, съобщи директорът на областната дирекция инж. Недялко Горанчев.
На 20.04.2007 г. от 12.15 ч. на Амфитеатъра на новия център в гр. Смолян спасителите на “Гражданска защита” ще направят практически показ на възможностите на автомобила и спасителна техника, с която е оборудван. На обособени площадки ще бъдат демонстрирани аварийно-спасителни дейности при земетресение, ликвидиране на последици от бури, катастрофи и други инциденти.
Новият високопроходим автомобил ще е от изключително важно значение за нашия регион, предвид неговия планински релеф и многото труднодостъпни терени. Освен това машината и специализираната техника в него ще улеснят значително работата на спасителите в тяхната дейност.
Роувърите, които министерството раздаде на областните дирекции «Гражданска защита» са общо 40, а церемонията на тяхното предоставяне бе на 5 април т.г. в София.
Цената на спасителния автомобил с оборудването е 211 320 лева, като над две трети от тази сума е стойността на спасителната техника.

Дирекция “Гражданска защита” – Смолян организира Областно ученическо състезание “Защита при бедствия, аварии и катастрофи”

Дирекция “Гражданска защита” – Смолян със съдействието на РИО на МОН и Областен съвет на БЧК организира Областно ученическо състезание “Защита при бедствия, аварии и катастрофи”, съобщи директорът на дирекцията инж. Недялко Горанчев.
Състезанието ще се проведе на 20.04.2007 г. на Амфитеатъра на новия център.
В надпреварата ще участват представителните отбори на общините в областта, които включват ученици от 7 и 8 клас. Най-напред от 10.30ч. в зала 201 на Областна администрация ще се състои техническа конференция. След това ще започне теоретичната проверка на знанията на участниците по изучаваните теми от учебната програма за действия при бедствия, аварии и катастрофи.
Проверката на знанията, практическите, съобразителните умения и бързината и на участниците ще стартира в 13.00 ч на Амфитеатъра.
Резултатите от състезанието ще бъдат обявени в 16.00 ч.
Класиралите се до 3-то място отбори ще получат морални награди, а отличилите се състезатели ще бъдат наградени индивидуално.


Невелина Караасенова
Ст. експерт “Връзки с обществеността”
17.04.2007г.