Областният управител и делегация от региона бяха на работна среща в Ксанти, минавайки границата при връх Костадин

27 Април 2007, 2349 прочита

Областният управител и делегация от нашия регион посетиха Ксанти, минавайки през българо-гръцката границата при връх Костадин с джипове. Визитата бе по покана на областния управител на Ксанти Георгиос Павлидис. Такова пътуване, с преминаване на около 10 км черен път от двете страни на браздата, се осъществява за първи път. Пресичането на полосата и реализиране на пътуването са били подпомогнати от граничните власти на двете държави.
Визитата на нашата делегация е имала за цел да се огледа трасето до Ксанти предвид проекта за трансграничен преход Златоград-Термес и отваряне на пункт при връх Костадин; да се обсъди извършеното дотук за строителство на отсечката; както и разговори относно етапа на подготовка за отваряне на ГКПП “Елидже”.
Пред своите гости г-н Павлидис е информирал, че вече е определен инвеститор - строителната компания “Егнатия”, за изграждането и реконструкцията на пътя Ксанти - “Елидже”. Предвидената стойност на проекта е около 130 млн. евро. 2010г. е срокът , когато може да се очаква отваряне на пътя Рудозем-Ксанти. “Егнатия” в момента инвестира, проектира и ръководи изпълнението на магистрала Игуменица – турската граница.
По отношение на трансграничния преход Златоград –Термес префектът на Ксанти е споделил мнение, че би било добре той да бъде отворен максимално бързо. Като причини за ускоряване на времето г-н Павлидис е изтъкнал забавянето на пускане на пункта “Елидже”, както и факта, че, като страни членки на ЕС, България и Гърция в разстояние на 337 км по граница си в момента нямат нито един трансграничен преход. Досега по този проект е възложено проектиране на отсечката границата – Термес, което се извършва от Техническата служба на областната управа в Ксанти. Но реалното строителство би могло да се извърши, когато бъде подписано междуправителствено споразумение между България и Гърция за отваряне на пътя, е подчертал на срещата г-н Павлидис. От българска страна такова предложение е направено, чака се официален отговор от гръцкото правителство. Ксанти има готовност да изпълни строителството на отсечката до Термес само за няколко месеца, заявил още префектът.
На срещата областният управител д-р Фиданов и префектът г-н Павлидис са разговаряли относно протичането и реализирането на проектите – “Здравето на жените в планинските райони на област Ксанти” и “Психичното здраве на жените в погранични райони на двете области”, по които партньор е РИОКОЗ-Смолян. Били са обсъдени и възможности за бъдещо съвместно разработване и реализация на проекти по европейските програми в рамките на изградената Трансгранична мрежа за сътрудничество България-Гърция- Турция, както и проекти между двете области.
До Термес смолянската делегация е стигнала само за двадесетина минути, въпреки черния път на двете отсечки от по 4,5 км от двете страни на браздата. “Пътят не бе толкова труден за преминаване. Строителните работи, нужни за подготовката и пускането му, не биха отнели много време”, сподели областният управител д-р Фиданов. Отсечката Златоград-Ксанти делегацията е пропътувала за час. В двата джипа “Нисан” и “Чероки” заедно с областния управител са били шефът на РГС-Смолян комисар Тодор Георгиев, секретарят на община Златоград Ангелина Топчиева, шефът на Сдружение “Делю войвода”- Златоград Александър Митушев и представителят на Дружеството за приятелство и сътрудничество с Гърция Георги Чилингиров.
Нашата група е била посрещната още от директора на Полицейска дирекция – Ксанти полк. Димос Драскидис и началника на тамошната Гранична полиция Костас Хаджистаматис.
Заедно със своите домакини групата е посетила и курортното селище Авдира, което се намира на 14 км от Ксанти.
Когато бъде построен пътят, до този курорт и плажовете му на Бяло море ще се стига само за час и четиридесет минути, смята г-н Чилингиров.
Невелина Караасенова
Ст.експерт «Връзки с обществеността»
27.04.2007 г.