Споразумението между ръководството и кредиторите на МБАЛ Девин вече е факт

19 Януари 2011, 1773 прочита

Днес /19.01.2011 г./, бе подписано споразумение между ръководството на МБАЛ Девин и основните кредитори на болницата - Интернешънъл Асет Банк АД- клон Смолян и “Анри- 64 - Андрей Кехайов” ЕТ, с което се осигурява тримесечен гратисен период за погасяване на задълженията и се освобождава наложения върху банковите сметки запор. Това споразумение е резултат на добрата воля и разбиране от страна на кредиторите и усилията на областния управител за координиране действията на заинтересованите страни.
Освобождаването на запора ще е факт от утре - 20-ти януари. Едно от най-важните условия в споразумението е фиксирането на срокове за внасяне от длъжника на активи в определен размер. Тук е голямата роля на общински съвет- Девин за стабилизиране на здравното заведение. Ще припомня, че на 10-ти януари се проведе среща в областна администрация- Смолян, която бе провокирана от желанието на областния управител инж. Стефан Стайков да се намери начин за облекчаване на тежкото финансово състояние на болницата в Девин. Тогава кметът на общината инж. Здравко Василев декларира, че съгласно прието решение на общински съвет, при реализирани сделки с недвижими имоти- частна общинска собственост, приоритетно ще се погасяват дълговете на болницата.
Срокът на споразумението е до 31- ви март. Ако до тази дата разписаните условия не бъдат спазени, от 1-ви април кредиторите ще възобновят изпълнителните действия по делото.
Вдигането на запора означава, че ръководството на МБАЛ Девин може да извършва разплащания към персонала и доставчици. Това е особено важно в началото на годината, когато предстои сключването на договор за работа по клинични пътеки с Националната здравноосигурителна каса.