Областният управител инж. Стефан Стайков се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Република Турция в България – г-н Исмаил Арамаз

10 Февруари 2011, 1988 прочита

Областният управител инж. Стефан Стайков се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Република Турция в България – г-н Исмаил Арамаз. Той бе на официално посещение в Смолян заедно с Генералния консул на южната ни съседка в Пловдив – Рамис Шен.
Посланик Арамаз определи с две думи политиката и намеренията на страната си към България- приятелство и сътрудничество. Той подчерта, че в ХХІ век не трябва да сме обременени от минали исторически събития, а да развиваме отношенията между държавите си на принципа на сътрудничеството и добросъседството. В нашата история, допълни той има горчиви общи страници, но има и много положителни, на които днес трябва да обърнем внимание. Като факт той посочи силната подкрепа на Турция за влизането на България в НАТО. Ние сме длъжни да бъдем приятели, защото заедно можем да съживим икономиката и търговията си на много пазари в близкия Изток, каза посланик Арамаз и допълни, че изпитва дълбоко уважение към традициите и културата на българския народ.
Инж. Стайков представи особеностите на Смолянска област, като регион със смесено население и подчерта, че различните религии не ни правят различни, а допринасят за богатството и колорита на края ни. Тук в прекрасни отношения съжителстват хора с различно вероизповедание, но с общи корени, интереси и проблеми, подчерта областният управител.
Обсъдени бяха различни теми – исторически, културни, религиозни, икономически, като общата позиция бе, че на най-високо политическо ниво трябва да се отнасяме с уважение и разбиране към съвременните реалности, да се установи онази практика в смесените региони, която е най-полезна за населението.
В края на срещата посланик Исмаил Арамаз изрази задоволство от проведените разговори, сподели, че е впечатлен от личността, историческите познания и разбирания на областния управител, и отправи покана за гостуване в посолството на Република Турция, където разговорът между двамата да бъде продължен.