Областният управител на област Смолян обсъди проекта „Горна Арда” с ръководителите му от страна на ЕВН

23 Февруари 2011, 1925 прочита

Областният управител на област Смолян обсъди проекта „Горна Арда” с ръководителите му от страна на ЕВН – господата Вернер Казагранде и Раймунд Гайсбауер. На срещата присъства и евродепутатът господин Владимир Уручев.
Представителите на ЕВН заявиха, че съвместно с Националната електрическа компания, която е партньор в проекта, работят по неговото осъвременяване. Идеята за изграждането на хидроенергийна каскада „Горна Арда” е възникнала още пред 80-те години на миналия век и за нейното реализиране се заговори отново преди десетина години. “Сами разбирате, че един проект, който е бил развиван толкова дълго се нуждае от осъвременяване, от привеждането му към най-съвременните изисквания за ефективност, екологичност и икономическа целесъобразност”, обясни господин Казагранде.
Г-н Уручув и областният управител инж. Стефан Стайков обърнаха особено внимание на ползите за региона от реализацията на проекта, както в социален, така и в икономически план.
Г-н Казагранде припомни, че се очаква инвестициите в проекта да бъдат в размер на до 350 милиона евро, като в активната фаза на строителство в проекта да бъдат заети до 3000 души. Нашето желание е по „Горна Арда” да работят фирми, осигуряващи заетост на местното население за срок от 4-5 години, обясни Казагранде.
След завършването на хидроенергийната каскада, в нейната експлоатация ще бъдат ангажирани местни специалисти, което ще е голям плюс за хората от региона по отношение осигуряването на трайна трудова заетост.
До края на месец март се очаква НЕК и ЕВН да финализират работата си по уточняването на окончателния технически вариант на проекта, стана ясно по време на срещата. След това двете компании ще пристъпят към изпълнение на дейностите по оценка на въздействието върху околната среда и върху биологичното разнообразие. В съответствие със закона оценката ще бъде възложена на независим изследователски екип. След съставянето на доклада за оценка на влиянието на проекта, той ще бъде представен пред населението и ще бъде подложен на публично обсъждане, заяви Казагранде. Според него е реалистично да се очаква изграждането на съоръженията по проекта да започне през 2013 година. Надявам се традиционно доброто ни сътрудничество с централните и местните власти да ни помогне да получим своевременно всички необходими документи за строежа, свързани с разрешителните и лицензионни режими, каза представителят на ЕВН.
Инж. Стайков и г-н Уручев поеха ангажимент за оказване на пълно съдействие на изпълнителите за своевременно придвижване на всички процедури, свързани с проектиране, одобряване и администриране на проекта, включително и тези по отчуждаване на земи. Те поискаха във фазата на проектиране да се включи и изграждането на пътна инфраструктура от левия бряг на язовира, до селата Гълъбово, Вишнево и Баните, по посока Ардино. Наблегнаха и на необходимостта в околностите на с. Лисичек да бъде проектиран въжен мост, които ще осигури възможност за добра комуникация между двата бряга.
Участниците в срещата си пожелаха едно добро и професионално сътрудничество, при реализацията на този проект, носещ безспорни ползи и за двете страни.