Областният управител инж. Стефан Стайков и зам.-областният управител Недялко Славов взеха участие в заседание на Националния съвет на развитие към Министерски съвет

21 Април 2011, 1860 прочита

Областният управител инж. Стефан Стайков и зам.-областният управител Недялко Славов взеха участие в заседание на Националния съвет на развитие към Министерски съвет. На него бяха разгледани и приети следните документи: Национална стратегия за развитие на железопътната инфраструктура 2011-2010 г.; Национален стратегически план за управление на отпадъците от строителство и разрушаване на територията на България 2011-2020 г. ; Приоритети в изграждането на пътната инфраструктура на България до 2020 г. за пътищата с общоевропейско и национално значение.
Особен интерес за област Смолян представлява изграждането на пътната инфраструктура. Новият момент в разгледаните документи е включването в приоритетите за изграждане до 2020 г., на крайграничен път Петрич- Гоце Делчев- Доспат- Девин- Смолян- Кърджали- Бургас и скоростната отсечка Пловдив Рудозем. В тази връзка министърът на регионалното развитие и благоустройството г-н Росен Плевнелиев е посочил, че това е начин за отваряне на Родопите към страната и Европа. Той е съобщил, че правителството на Република Гърция е декларирало ангажимент за продължаване на високоскоростния път Пловдив – Рудозем от гръцка страна. Предстои приоритетите да бъдат разгледани и приети от Министерски съвет и Народното събрание.