24 май - празник на славянската писменост, на българската просвета и култура

20 Май 2011, 1969 прочита

Уважаеми дейци на просветата и културата,
уважаеми жители на Смолянска област,
Приемете моите най-сърдечни поздрави по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

Този красив празник е символ на достойнство, традиция и духовност. Достойнство, защото на този ден отбелязваме святото дело на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий, сътворили Азбуката и завещали на потомците си писменост, даваща самочувствие, образованост и културна независимост на "вси славяни". Традиция, защото това е най - дълго празнуваният български празник. Духовност, защото това е празник на културата и науката, на хората, градящи устоите на нацията, даващи ни идентичност, на тези, които възпитават поколенията след нас.
Ние имаме пълно право да се гордеем с корените си, с неизчерпаемия талант на дейците на българската просвета и култура, с интелектуалния потенциал на нацията.
Нека на този свят празник отдадем почит към завета и делото на хилядите наши първоучители и книжовници, извоювали на България достойно място в европейската и световна културна история. Да изразим признателността си към българското училище и да благодарим на тези, които ни учат на знания и духовност.

Честит 24 май!

инж. Стефан Стайков
областен управител на област Смолян