Още три обекта в област Смолян, ще бъдат заложени в програмата на Агенция „Пътна инфраструктура" за настоящия строителен сезон

03 Юни 2011, 1793 прочита

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев направи днес, 2-ри юни, символична първа копка за стартирането на проект “Рехабилитация на път ΙΙ - 86 Асеновград - Смолян, км. 27+700 до км. 76+306,70 - Лот 14”. Той подчерта големите усилия на двамата областни управители на Смолян и Пловдив- инж. Стефан Стайков и Иван Тотев за реализацията на проекта, тъй като те системно настоявали в Министерски съвет за ремонт на пътя и изтъквали изключителната му роля за развитието на региона и туризма. В тази връзка инж. Стайков и г-н Тотев заявиха, че развитието на пътната инфраструктура е от изключително значение за икономиката и туризма не само на двете области. Те изразиха надежда, че тази рехабилитация е първата стъпка от голямата крачка за изграждането на скоростния път Пловдив - Рудозем, с което ще се осъществи директната връзка за Гърция и Бяло море.
След церемонията инж. Стайков проведе разговори с министър Плевнелиев и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Сергей Михалев. Обсъдена бе възможността на третия етап от Оперативна програма „Регионално развитие“, която касае пътната инфраструктура за пътища ІІ и ІІІ клас да бъде включена рехабилитацията на последния участък от второкласния път Пловдив- Смолян- Ксанти, за отсечките Чепеларе-Соколовци и Средногорци- Рудозем. Предложенията ще бъдат изготвени и изпратени в МРРБ и АПИ до 30.06.2011 г.
Областният управител подчерта и спешната необходимост от бюджета на АПИ да бъдат предвидени средства за асфалтирането на участъците от с. Проглед до курорта Пампорово и от разклона на с. Ерма река до Златоград, както и необходимостта от неотложен ремонт на моста между селата Грохотно и Тешел. Той получи уверение, че тези обекти ще бъдат заложени в програмата на Агенцията за настоящия строителен сезон.