Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров се срещна с животновъди от област Смолян

29 Юли 2011, 2079 прочита

Днес, 29 юли 2011 г., заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров се срещна с животновъди от област Смолян. На срещата, която се проведе Областна администрация, бяха взети две решения: да бъде направена проверка от Технически инспекторат на ДФ „Земеделие”- София, на част от животновъдите в областта / по тяхно желание/ и втора проверка да бъде направена върху ТИ-Кърджали, който отговаря и за област Смолян. Причините за тези решения се коренят във възникнали проблеми по Схемата за единно плащане на площ, поставени от фермерите на оживена дискусия днес. Едва тогава ще кажем има ли проблем, какъв е и каква е причината- дали проблема е в системата или в незнание на някакви параметри, каза зам. –министър Димитров. След тези проверки ще стане ясно каква е причината за евентуалните конфликти. По никакъв начин не бих искал да третираме фермерите като постоянно виновните хора, защото това не ги окуражава в този труден момент, допълни той.
Втората обсъдена важна тема, бе бъдещето на млечното животновъдство и особено на говедовъдството в региона. По тази тема, зам. –министър Димитров заяви от името на политическото ръководство на Министерството на земеделието и храните, че по никакъв начин не трябва да се спекулира повече с твърдения, че от 2012 година ще бъдат затворени стотици ферми. Присъстващите на срещата фермери от областта бяха информирани, че следващата година специално за планинските райони ще бъде поискана дерогация и ще се направят по-интензивни процесите, които ще им помогнат да инвестират допълнително средства, така, че да станат конкурентноспособни. Процесът на разрешение на гратисни периоди не може да продължава вечно, каза д-р Димитров. Рано или късно пазарът оставя навън тези, които не се съобразяват със стандартите.
Заместник-министър Димитров изрази засоволство от проведената среща, защото е получил ориентир от самите хора. Той подчерта и много доброто сътрудничество с областния управител инж. Стефан Стайков и областна администрация- Смолян.