Областният управител инж. Стефан Стайков се срещна с Негово превъзходителство Джеймс Уорлик- посланик на САЩ в България

19 Септември 2011, 2000 прочита

Областният управител инж. Стефан Стайков се срещна с Негово превъзходителство Джеймс Уорлик- посланик на САЩ в България. В началото на разговора посланик Уорлик каза: „ Родопите са една от най-красивите части на страната и за мен е удоволствие да идвам тук. Това е едно съкровище, което всеки трябва да види. Имате прекрасни възможности за развитие на екотуризъм и аз се надявам, че ще станете притегателен център за туристи не само от страната, но и от света.”
Стайков и Уорлик обсъдиха възможностите за развитие на региона и привличането на американски инвестиции в различни сфери. Областният управител очерта няколко приоритета за областта- развитието на пътната инфраструктура, отварянето на границите с Република Гърция, възраждането на рудодобива и реализацията на проекта Перелик. Той изтъкна факта, че региона е геологически феномен и освен цветните метали се лансират проучвания за концесии на редки /високотехнологични/ метали и редки земи. „Не случайно в миналото рудодобива беше изключително развит. Тук има полиметални нахождения, цветни и редки метали.Това беше основен поминък за населението. Ние имаме амбицията да възродим този важен отрасъл и се надявам, че г-н Уорлик ще насочи насам вниманието на сериозни американски инвеститори.”
Посланикът изказа мнение, че рудодобива е областта, в която американските инвеститори биха били заинтересовани да инвестират. Изрази задоволство от посещението и разговора, защото вижда, че има визия за развитието на региона и той може да бъде полезен.