Областна администрация Смолян официално стана част от инициативата на bTV "Да изчистим България за един ден”

27 Септември 2011, 2100 прочита

Областна администрация Смолян официално стана част от инициативата на bTV "Да изчистим България за един ден”. Под звуците на родопска гайда олимпийската шампионка по биатлон Екатерина Дафовска – лице на кампанията за Смолян, връчи флага на кампанията на областния управител инж. Стефан Стайков. Приемайки го от името на региона, той каза: „Включването ни в тази мащабна инициатива е израз на нашата съпричастност към една изключителна идея- да открием, възстановим и запазим чистотата на уникалната си природа, на селата и градовете, в които живеем, да покажем отношение към себе си, защото чистотата е израз на себеуважение. Родопчани са особени хора. Те са дълбоко свързани с планината и живеят в хармония с природата. За тях имат особена стойност чистия въздух, бистрите води течащи от планината, билките, миризмата на смола- всичко, онова, което създава радост за очите и топлина в душите им. Те пренасят през вековете любовта към природата, борбения дух на дедите ни, българската народна традиция, автентичния фолклор, самобитното ни национално богатство.
Не случайно днес с нас са младите таланти от Националното училище за фолклорни изкуства “Широка Лъка”. Тези, които имат сетива, душа и сърце и чрез родопската музика и песен по най-красивия и въздействащ начин предават неповторимата атмосферата на Родопите. Младите хора, които приемат, съхраняват и продължават традициите. Тяхното присъствие и изпълненията им днес са израз на подкрепа и символ на отношението ни към кампанията "Да изчистим България за един ден”. С изпълнението си те предават и нашето послание към всички българи- така както пазим чистотата на традициите, както е чист звука на родопската гайда, така да запазим и чистотата на природата си. Те са нашият свят и нашия живот- да ги пазим и поддържаме, защото именно те ни правят уникални и създават облика ни пред Европа и света.”
Смолян е и ще бъде активен участник в цялата кампания, както и на 21-ви април 2012 г. , когато е глобалната акция, но ние бихме искали да се установи традиция в поведението ни и отношението към чистотата, за да не се налага да правим глобални акции за почистване.