Посланикът на Великобритания Джонатан Алън се срещна с Областния управител инж. Стефан Стайков и кмета Николай Мелемов

09 Март 2012, 1710 прочита

На среща с областния управител инж. Стефан Стайков и кмета на община Смолян Николай Мелемов, Негово Превъзходителство Джонатан Алън, посланик на Великобритания заяви, че за него е изключително важно посещението му в областта, защото иска да е посланик на Великобритания в България, не само в София. Мисля, че проблемите и възможностите в различните части на страната са различни и аз съм тук, за да разбера какво мислите вие за развитието на региона, каза още той. Дипломатът коментира приоритетите си: загриженост за британските граждани, които живеят в България, икономически просперитет на двете държави и сигурност.
Ние сме особено обнадеждени от вашето идване тук, каза инж.Стайков. С г-н Мелемов, който е кмет на един от най- красивите градове се надяваме чрез Вас, чрез възможностите на Вашата държава, да съобщим нашите проблеми и да намерим съмишленици, симпатизанти и партньори за бъдещо сътрудничество - хора от бизнеса, туризма, рудодобива... Областният управител изтъкна предимствата на региона, като подчерта, че населението тук е много благородно, расло в красива планина, запазило морала, достойнството и традициите си. „ Ние сме своеобразен демографски феномен- тук има много ниска престъпност, което е своего рода туристически продукт. Предлагаме не само красива природа и гостоприемство, но и спокойствие и сигурност.” Г-н Стайков и г-н Мелемов представиха намеренията, проектите и стратегията си за развитието на региона, като очертаха различни сфери за взаимно сътрудничество. Те подчертаха, че проектите са насочени към развитието на централния родопски регион, но не скриха, че имаме проблем с инфраструктурата като визираха и проекта за пътя Пловдив-Асеновград-Смолян-Рудозем. Според кметът Мелемов подобряването на инфраструктурата ще подобри не само възможностите за развитие на търговията, на бизнеса и туризма, но ще намали безработицата и ще доведе до повишаване качеството на живот. Областният управител помоли посланик Алън да лобира за по-бързата реализация на трансграничните проекти.
На мнение съм, че трябва да имаме нови пазари в България и Европа и да се фокусира върху това, подчерта посланик Алън. Той прояви особен интерес към водните проекти.
На срещата бяха обсъдени още перспективите за развитието на региона, усвояването на европейските фондове, възможностите за инвестиции, развитието на туризма и други въпроси от взаимен интерес. Инж. Стайков подчерта, че в областта има сериозен ресурс от минерални и термални води, които могат да привлекат инвестиции за развитие на балнеолечението. Можем да бъдем съблазняващи и с рудодобива, защото имаме руди с най-високо качество. Имаме периметри с редки и цветни метали и редки земи и сме готови да разговаряме в тази посока, каза още Областният управител.
Негово Превъзходителство Джонатан Алън даде и пресконференция за смолянските журналисти. Според него в България има растеж, данъците са ниски, има финансова стабилност, но проблемите са свързани със съдебната ни система. Лично той е имал оплаквания от негови съграждани и за бюрокрацията, спъваща английските инвеститори. Важно е да работим за бъдещето на България и Великобритания с конкретни идеи, подчерта посланикът.
Преди да си тръгне от кабинета на областния управител, посланик Алън получи от него подарък дърворезба, изобразяваща родопски гайдар, а от кмета Мелемов информационни материали за туристическите забележителности на Смолян.