Областният управител инж. Стефан Стайков се срещна с Негово Превъзходителство извънредния и пълномощен посланик на Република Турция в България Исмаил Арамаз

19 Април 2012, 1807 прочита

Областният управител инж. Стефан Стайков се срещна с Негово Превъзходителство извънредния и пълномощен посланик на Република Турция в България Исмаил Арамаз. Той бе придружен от генералният консул на Република Турция в Пловдив Рамис Шен.
България много ми допада, каза посланик Арамаз. Като погледна в близкото минало, мога да твърдя, че между нашите две държави се изградиха позитивни отношения. И двамата премиери и правителствата направиха стъпки за успешна съвместна работа. Обнадежден съм за бъдещето - отношенията ни вървят нагоре и ние винаги ще ги поддържаме в тази посока, допълни още той.
Инж. Стайков подчерта, че правителствената политика за развитието на двустранните отношения е ясна. И двете страни полагат усилия за увеличаване на взаимоизгодните връзки, както по отношение на икономиката и стокообмена, така и в сферата на енергетиката, културата, туризма... Разработват се общи проекти, еднакво полезни и за двете държави.
Областният управител обърна внимание на факта, че област Смолян е регион, в който има две основни религии и усилията са насочени към затвърждаване на хармоничните отношения между етносите и преодоляването на натрупани от миналото негативи. Той изказа своята убеденост, че старите грешки трябва да бъдат поправяни и преодолявани в името на добрите отношения. Нагнетяването на политическо напрежение и ровенето в раните е непродуктивно и неполезно. Убеден съм, че имаме еднакво виждане по проблема и не трябва да толерираме никакви опити за провокации, допълни той.
Посланик Арамаз изрази личното си разбиране, че историята трябва да бъде оставена в историята. Не казвам да забравим, уточни той, а да гледаме с ново лице към бъдещето.
Обсъдени бяха и редица въпроси във връзка с възможностите за сътрудничество между областите Смолян и Кютахия и работата по проекти.
В края на срещата посланик Арамаз покани инж. Стайков на посещение в посолството, а от него получи подарък - ръчно изработено българско пано и рисунка на Агушевия конак.