Жители на Смолянска област ще бъдат преглеждани от Военномедицинския отряд за бързо реагиране

16 Юли 2012, 1822 прочита

От 15 юли до 15 август мобилни екипи от военни медици с участие на структурите на Министерство на здравеопазването, БЧК и съдействието на местните власти ще извършват първични прегледи на населението в труднодостъпни и отдалечени райони в област Смолян – общините Борино и Доспат, и в област Кърджали. Това обяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, която заедно с министъра на отбраната Аню Ангелов откри съвместното учение на МО, МЗ и местните власти за оказване на помощ на населението при кризи, съобщиха от МЗ. Такова взаимодействие е от важно значение за ефективността и координацията на действията при преодоляване на критични ситуации в резултат на природни стихии, аварии и инциденти. По време на учението мобилните екипи ще осигуряват възможност на населението за ЕКГ-изследване, а също и на показатели за кръв и урина. Нуждаещите се от допълнителни изследвания ще бъдат насочвани към клиниките и лабораториите на ВМА - София, допълват от пресцентъра на МЗ.
Военномедицинския отряд за бързо реагиране към Военномедицинската академия ще бъде на територията ва област Смолян в периода 18 -27 юли. Населените места: Борино, с. Ягодина, с. Триград, с. Жребово, с. Кестен, гр. Доспат, с. Любча и с. Барутин, са избрани тъй като се намират в по-специфичен район на областта и населението там се обслужва трудно от медицинска гледна точка.
Според министърът на отбраната Аню Ангелов, участието на Военномедицинския отряд е особено важно в случаи, когато се налага, с голяма бързина, да се окаже помощ в отдалечени райони. Той смята, че по този начин военните лекари могат да са максимално полезни на населението.