Три военни паметника в областта ще бъдат ремонтирани и възстановени по повод 100 г. от Балканските войни

17 Юли 2012, 1881 прочита

Три военни паметника на територията на област Смолян ще бъдат ремонтирани и възстановени във връзка със стогодишнината от Балканските войни (1912 – 1913). Това са: паметника-костница „Родопската шипка” на връх Средногорец, паметника-костница на загиналите във войните чепеларци в гр. Чепеларе и паметника-костница на загиналите във войните от Райково – гр. Смолян. Средствата в размер на 38 311 лв. се отпускат от Министерски съвет. Определената сума ще бъде преведена на областния управител за разпределение и надзор върху използването и по предназначение.
Министерски съвет още в началото на годината взе решение за отбелязване на годишнината чрез провеждане на различни събития в периода 2012 – 2013 година. Сформира се Национален инициативен комитет, който да изготви план на честванията по повод 100 години от Балканските войни. Председател на Националния инициативен комитет е вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Балканските войни са светла страница в националната ни история, война единение на народ, решен на всичко в името на свободата си и обединението на всички българи. През месец октомври ще честваме и 100 години от решителните боеве за освобожденито на Смолянския край от османско владичество. Знаменателните сражения от 19-21 октомври на връх Кавкаджик /сега Средногорец/, между частите на 21-ви Средногорски полк, с командир полковник Владимир Серафимов и корпуса на Явер паша са определени от военните историци като символ на храброст.
Информация за програмата на събитията, свързани с честванията може да бъде намерена на сайта на Националния инициативен комитет - http://www.100godini-balkanskivoini.bg