По повод възникналото напрежение на границата между България и Гърция при ГКПП Златоград, областният управител инж. Стефан Стайков проведе среща с г-н Фотис Каралидис – зам.- управител на област Източна Македония и Тракия

30 Април 2013, 1517 прочита

Областният управител инж. Стефан Стайков проведе среща с г-н Фотис Каралидис – зам.- управител на област Източна Македония и Тракия, по повод възникналото напрежение на границата между България и Гърция при ГКПП Златоград. На нея присъствуваха и г-н Мирослав Янчев – кмет на гр. Златоград и г-н Мараитис – председател на Търговско-промишлената камара на гр. Ксанти. Тема на разговора бе рязката промяна в поведението на гръцките контролни органи и прилагания двоен стандарт при проверки на преминаващите български и гръцки транспортни средства. Това провокира протести от страна на български търговци и шофьори, които частично блокираха пътя и въведоха ограничителен режим. От разговора стана ясно, че причина за възникналото напрежение е нелегалния внос на стоки и нелоялната конкуренция на пазара в Ксанти.
Г-н Каралидис уведоми инж. Стайков, че във връзка с възникналата ситуация е пусната обществена поръчка за изграждане на контролен пункт в гръцка територия /отдалечен на около 8 км. от ГКПП/, който да осъществява пълна проверка на преминаващите стоки. Той ще бъде готов най-късно до края на месец юни 2013 г. До тогава ще се работи по досегашния режим, като ще бъдат дадени указания да не се прилагат крайни мерки и двойни стандарти.
За окончателното решаване на спорните въпроси с трафика по тази дестинация, г-н Каралидис е отправил писмо до г-н Статопулос - Главен секретар на Министерство на транспорта на Р Гърция, с което за този път се иска статут на Път ІІ-ри клас, осигуряващ международна връзка.
В конструктивен тон бе уточнено да не се създава напрежение относно преминаването на бусове, превозващи туристи, особено по време на предстоящите празници.
На ГКПП Златоград инж.Стайков и г-н Мирослав Янчев запознаха протестиращите български търговци и шофьори с резултатите от проведената среща. Прие се обща позиция за прекратяване на блокадата, за да не се създава напрежение.