Областна комисия „Военни паметници”- Смолян проведе работна среща

19 Септември 2013, 1300 прочита

Днес на заседание на Областната комисия „Военни паметници”- Смолян бе прието предложение за поставяне пред Военния клуб в града на възпоменателна плоча за увековечаване паметта на 28 загинали жители на Смолянска община през Балканската и Първата световна война. Работната среща бе открита от Областният управител инж. Димитър Кръстанов, който е и председател на комисията. Той заяви, че е изключително справедливо и обосновано да се търсят възможности за монтиране на паметната плоча, като добави, че ще се търси подкрепа и съдействие от експертите, които предстои да се включат в Обществения съвет за икономическо развитие. Финансирането на проекта ще бъде от бюджетни средства, доброволни дарения и доброволен труд.
На срещата се прие още едно предложение за включване на вече съществуващата паметна плоча на редник Велко Михайлов от 4-ти граничен отряд към списъка на Областния регистър на военните паметници.
Постигнато бе и съгласие за изграждане в с. Стойките на възпоменателна плоча на името на редник Стефан Чернев, като за целта по Постановление на МС са отпуснати 3 500лв.