За усилията и добрата координация при потушаването на пожара край с. Студенец областният управител д-р Петър Фиданов изразява благодарност

30 Юли 2007, 2119 прочита

За усилията и добрата координация при потушаването на пожара край с. Студенец областният управител д-р Петър Фиданов се обръща чрез медиите с благодарност към всички граждани, служители и директорите на ОД“Пожарна безопасност и защита на населението”-Смолян, ОД”Полиция”, Регионален граничен сектор, Д”Гражданска защита”, РУГ, 101-ви алпийски батальон, Затворническо общежитие, кмета на община Чепеларе, жителите и кметовете на засегнатите селища.
В момента продължава да е кризисна обстановката в района на с. Студенец, община Чепеларе, където 5-денонощие не спира пожарът. В момента пожарът е ограничен като разпространение, но в района на отделни места огънят продължава да се възпламенява отново, като това става най-вече през нощта, когато гасенето се преустановява. Най-сериозна е обстановката на около 2 километра североизточно от с. Студенец заради труднодостъпния терен.
В момента в борба с пожара са включени около 200 души – доброволци, пожарникари, войници, екипи на “Гражданска защита”, РУГ, лесничействата, полицаи.
След като хеликоптерът на националната противопожарна служба, който гасеше в четвъртък и петък, бе отзован, обстановката в събота се изостри. Областният управител д-р Петър Фиданов и директорът на ОД“ПБЗН” – комисар Красимир Шотаров се обърнали за помощ към вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, след което са били изпратени 2 селскостопански самолета. Тяхното включване обаче не било кой знае колко успешно, затова се наложило да бъде извикан отново хеликоптерът. Машината е в района на пожара от вчера и продължава работа и днес.
От самото начало на бедствието са включени 5 противопожарни коли, водоноски, моторни резачки, ръчни пръскачки и т.н.

Невелина Караасенова
Ст.експерт “Връзки с обществеността”
30.07.2007 г.