Инж. Димитър Кръстанов: В борбата за безопасно движение са необходими не само отговорност и толерантност, но и взаимно уважение и култура на пътя

15 Ноември 2013, 1296 прочита

Във връзка със Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия (ПТП) Областната администрация и полицията в Смолян съвместно организираха разговор-беседа с ученици от 9 до 12 клас в ПГТТ „Христо Ботев” - Смолян. Пред учениците областният управител заяви, че в днешния динамичен свят управлението на автомобила е най-опасното нещо. „България е участвала във войни, изпращала е десетки мисии в чужбина, но при никое от тези високорискови начинания нашата страна не е губила толкова хора от различни възрасти, в това число и деца. Статистиката е черна и през годините сме стигали от 800 до1100 жертви при ПТП годишно”, изтъкна инж. Кръстанов. За пример той посочи няколко конкретни случая на пътни произшествия, станали в област Смолян. Според областния управител само онези които осъзнават личната си изключителна отгворност на пътя, които добре познават възможностите на автомобила и които съобразяват своето поведение с особеностите на пътната инфраструктура, само те биха могли да управляват автомобила си безопасно. „Никой не е застрахован, защото законите на физиката и биологията са свързани с човешките възможности за реакция. Те не могат да бъдат променяни, те действат независимо от нашите желания и намерения”, допълни Кръстанов. Той подчерта, че в борбата за безопасно движение са необходими, освен отговорност и толерантност, още взаимно уважение и култура на пътя.
Съвместната инициатива продължи с автошествие с участие на правоспособни ученици от професионалната гимназия и техни учители, представители на Съюза на българските автомобилисти, Регионална здравна инспекция и автомобилни инструктори.
Автошествието в памет на жертвите на ПТП прекоси града и се спря на мястото, където младеж е загинал при пътно произшествие. Пред паметната плоча на загиналия бяха положени цветя.