Областният управител и кмета на община Смолян официално поискаха Световната купа по планинско бягане през 2015 г. да се проведе в Смолянско

02 Декември 2013, 1182 прочита

По идея на Българската федерация по лека атлетика и след осъществените необходими консултации, областният управител инж. Димитър Кръстанов и кмета на община Смолян Николай Мелемов, изпратиха официално писмо с което се иска област Смолян да кандидатства за провеждането на Световна купа по планинско бягане за юноши през 2015 г. Идеята е състезанието да се проведе в района на Смолянските езера и к.к. Пампорово. Предстои техническа комисия на международната федерация да приеме трасето. По този повод областният управител заяви, че провелото се в с. Смилян състезание по планинско бягане е един необходим етап и подготовка за завоюване на домакинството за Световното първенство.
В надпреварата, сред изключителен интерес от страна на жители и гости на родопското село, участие взеха 50 състезатели от различни възрастови групи. Победителите в различните групи бяха наградени от областния управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов, кмета на Смолян Николай Мелемов, председателя на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов и треньори. Те получиха и правото да участват в генералното класиране за купа „Родопа”.
Инж. Кръстанов връчи медалите на класиралите се на призовите три места при девойките, както следва: на първо място - Лушка Кокотанекова от Панагюрище, на второ място - Татяна Дячкова от Поморие и на трето място с медал бе отличена смолянската състезателка Виктория Бойкова.
Основна цел на проявата е популяризиране на този вид спорт сред младите хора и подготовка на националните отбори за успешно представяне на предстоящите Европейско и Световно първенство през следващата 2014 г.